Novogodišnji meni: Šta se jede širom sveta kada se spoje kazaljke u ponoć

Svaka kultura ima svoju jedinstvenu tradiciju i posebne običaje koji oblikuju način na koji slavimo dolazak nove godine. Pored vatrometa, muzike i osmeha, hrana igra ključnu ulogu u stvaranju praznične atmosfere širom sveta. U trenutku kada se kazaljke spoje u ponoć, raznolikost ukusa postaje središte pažnje, dok se pred nama otvara bogat praznični meni koji odražava bogatstvo kultura i običaja.

Iz Japana do Brazila, od Italije do Indije, svaka zemlja donosi svoje jedinstvene gastronomske specijalitete na novogodišnje trpeze. Ove poslastice, izuzetnog ukusa i značaja, predstavljaju ne samo obrok već i tradiciju koja slavi novo poglavlje i ispunjava domove čarobnom prazničnom atmosferom.

U novogodišnjoj noći ili na prvi dan Nove godine narodi širom sveta jedu hranu za koju veruju da će im u godini koja dolazi doneti blagostanje, sreću, uspeh i zdravlje. Zar nije tako i kod nas? Novogodišnja trpeza u Srbiji ne može proći bez ruske salate, pečenja, ali ni Swisslion slatkiša po vašem izboru.

Sve ove praznične tradicije, kojima se radujemo iznova svake godine, čine praznike lepim.  Zato, hajde da krenemo na put oko sveta i istražimo šta se jede širom naše planete u trenutku kada se spoje kazaljke i sat otkuca ponoć.

Japan

Japan

U Japanu, novogodišnji jelovnik često uključuje posebno pripremljene tradicionalne poslastice kao što su osechi-ryori, raznolika jela koja simbolizuju sreću, zdravlje i prosperitet. Meni često uključuje kuvane ribe, kobu-maki (rolice od ribe i povrća), zatim zoni (supa sa različitim vrstama povrća, ribe i rezanaca) i kuvane crne sočice označene kao kuromame, simbol sreće. A blagostanje i zdravlje porodici donosi kolač moči, lepljivi kolač od pirinča, koji možete pronaći i u Beogradu.

Italija

Italija

Vraćamo se na naš kontinent i idemo u zemlju testetnina, vina i pistaća. U Italiji, novogodišnja noć je obično rezervisana za bogate obroke koji uključuju tradicionalne specijalitete poput cotechino, svinjske kobasice, i zampone, punjene svinjske noge. Ovo se obično služi s sočivom, koje simbolizuje novac i bogatstvo. Tiramisu, omiljeni italijanski desert, često zaokružuje prazničnu trpezu.

Brazil

Brazil

A sada ponovo krećemo na dalek put, tamo gde se Nova godina dočekuje na plaži uz pesmu i ples. U Brazilu, novogodišnja večera obično uključuje raznoliku mešavinu morskih plodova poput bakalara, školjki i rakova. Posebno popularan je tradicionalni recept za lentilha, kuvano sočivo, koje se smatra simbolom novca i prosperiteta, baš kao i u Italiji. Često se poslužuju i rabanadas, slične francuskom tostu, kao desert.

Indija

Indija

Ponovo pravimo veliki krug preko naše planete i idemo u zemlju najfinijih začina. U Indiji, novogodišnje slavlje često uključuje bogat izbor jela, a među njima su i tradicionalna jela poput biryani, začinjenog pirinča sa mesom, povrćem ili ribom. Takođe, popularni su slatkiši poput gulab jamuna, kuglica od mleka u sirupu, i jalebi, prženih poslastica u obliku spirale.

Sjedinjenje Američke Države

Sjedinjenje Američke Države

Putovanje se bliži kraju i sada smo u Americi, gde je na jugu zemlje popularno jelo pod nazivom „Hoppin ‘John“. Jedno od najpopularnijih jela na trpezama američkog juga je pasulj (koji simbolizuje novac) sa svinjetinom i pirinčem i često se servira s kuvanim povrćem i kukuruznim hlebom. Veruje se da ovo jelo donosi sreću u novoj godini. Ovo jelo ima korene u afričkim i zapadnoindijskim tradicijama, a u Severnu Ameriku doneli su ga robovi.

Španija

Španija

Poslednja destinacija nas vraća u Evropu. Veoma rasprostranjen običaj u Španiji koji datira sa početka 20. veka i podrazumeva konzumaciju 12 zrna grožđa, koje se jede jedno po jedno za svaki otkucaj sata u ponoć na prelasku iz stare u novu godinu. Veruje se da će nova godina biti srećna i uspešna za svakoga ko uspe da pojede svih 12 zrna u toku poslednjih 12 sekundi stare godine.

U ponoć otvorite slatketić i uživajte u najukusnijim Swisslion slatkišima

Zašto ne biste počeli godinu na najslađi i najlepši način? Uživanjem u slatkim poslasticama iz novogodišnjeg slatketića, započete jednu novu tradiciju, koju će svi u vašem domu obožavati. Sladak početak godine, garantuje i ostatak godine u najboljem raspoloženju, pa je ovo odlična ideja za sve vas koji ponoć dočekujete u toplini svog doma. Grickalice i slaniše iz paketa ostavite za drugu priliku, taman kada budete sa porodicom uživali u porodičnom vikendu i gledanju filmova.

Uživajte u praznicima, toploj porodičnoj atmosferi i najukusnijim slatkišima i slanišima iz Swisslion-a. Srećna Nova godina!