O fabrici

Proizvodna jedinica „Swisslion“ Vršac, koja je kolevka današnje imperije sistema Swisslion, beleži svoje postojanje od 1997.godine. Te godine puštena je u rad prva fabrika u Vršcu, u kojoj je počela da se primenjuje SL tehnologija – simbol vrhunskog kvaliteta prirodne i zdrave hrane, kontrolisanog porekla sirovina i savremenog razvoja procesa proizvodnje.

Od 1997.godine do 2004. godine, u Swisslion PJ Vršac,  instalirano je i pusteno u rad, 10 novih proizvodnih linija.

Godine 2003. fabrika u Vršcu uvodi i sprovodi sistem higijene HACCP, prema preporučenom međunarodnom kodeksu prakse. U 2016.godini uvodi i Halal sertifikat, te na taj način otvara  vrata drugih tržišta. U toj godini sistemu Swisslion priključio se i Banat 1894, koji je sa svojim proizvodnim programom čokolada proširio paletu proizvoda, te tako otvorio nove mogućnosti na tržištima širom sveta. Krajem 2017.godine obeleženo je dvadesetogodišnje poslovanje,kao period konstantnog rasta i razvoja kompanije. U 2018.godini investicijom u sistem pakovanja laminiranog keksa, automatizuje se princip pakovanja, te povećava kapacitet linije.

Proizvodna jedinica “Swisslion” Vršac,  zapošljava 600 radnika, od kojih je više od 400 zaposlenih u proizvodnji.
Proizvodnja je organizovana u 7 proizvodnih pogona, a na 12 aktivnih proizvodnih linija.
Sve linije za proizvodnju i pakovanje su automatizovane ili poluautomatizovane uz mali udeo ručnog rada, a od renomiranih poznatih proizvođača, kao što su: Carle & Montanari, Buhler, Bernard Larnac, HASS, Cavana , Hasia.

U krugu fabrike nalazi se maloprodajni objekat HDC , koji pripada sistemu maloprodajne mreže koju čini preko 80 objekata.

Ostvareni rezultati u proteklim godinama su po svim privrednim i ekonomskim pokazateljima u samom evropskom vrhu. Do  toga je doveo razvoj saradnje sa zemljama u okruženju, Bugarskom, Rumunijom, Madjarskom, Makedonijom, Hrvatskom, Bosnom  i Hercegovinom.  Tržište EX Jugoslavije, apsorbuje 55 do 60 odsto proizvoda iz celog poslovnog sistema.

Naši proizvodi se plasiraju i na tržištu Amerike, Kanade i Australije. Prisutni smo i u Evropi i to, Holandiji, Švedskoj, Austriji, Nemačkoj….Svake godine od ostvarene dobiti 60 odsto se investira u nove tehnologije, 20 odsto u obrtni kapital, a isto toliko u razvoj vlastite maloprodajne mreže poslovnog sistema.

Potrebe tržišta i potrošača se konstantno menjaju. Shodno tome, proizvodni programi se prilagođavaju potrebama.

Proizvodnja

Dnevni kapacitet proizvodnje u pogonima Swissliona, Vršac je do 100t, zavisno od strukture proizvoda i pakovanja.

Pogon za preradu kakao zrna je proizvodnja po kojoj možemo s pravom reci da smo jedinstveni, ne samo u našoj zemlji, već i u ovom delu Evrope, i podrazumeva kompletan proces prerade kakao zrna (premijum kvalitet – Ghana) od prženja , preko drobljenja zrna, procesa proizvodnje kakao praha i butera, pa do proizvodnje i pakovanja gotovog proizvoda. Na ovaj način obezbeđujemo proizvode i sirovine visokog kvaliteta, sa kontrolisanim poreklom.

Linija Hecrona je proizvodna linija koja svojim  kapacitetom prednjači u proizvodnji laminiranog keksa – i tood 11 do 16,5t po smeni, a u zavisnosti od vrste proizvoda. Za ovu liniju se može slobodno reći da predstavlja „srce“ fabrike Swisslion- Vršac, koja je uz pomoć svojih ukusnih i kvalitetnih proizvoda tokom godina, najviše uticala na rast i razvoj nekadašnje vršačke industrije keksa i time u mnogome doprinela uspehu „Swisslion“ koncerna danas. Samo neki od proizvoda koji se proizvode na liniji Hecrone su : Petit Beurre – keks sa maslacem, Bevita , A-Petit – posni keks, Kvikersi – slani krekeri i ostali.

Linija  MOGUL , na kojoj se proizvode penasti i želatinasti proizvodi , a sa kapacitetom od 5,5t po smeni. Upravo na ovoj liniji se proizvodi jedan od zaštitnih znakova naše kuće – penasti proizvod sa aromom banane, preliven čokoladnim prelivom (25% – koji sadrži minimum 47% kakao delova) i koji predstavlja jedan od nezaobilaznih slatkiša najmlađih generacija, a to je SL Choco banana.

Linija Medenjaka sa proizvodnim kapacitetom od oko 5t po smeni, moze se pohvaliti vrhunskim kvalitetom punjenog kolaca. Na ovoj liniji se proizvode najslađi medenjaci ,po posebnoj proizvođačkoj recepturi – sa pravim medom , kvalitetnim začinima ; punjeni voćnom marmeladom od kajsije, višnje ili pomorandže (25%) i preliveni čokoladnim prelivom (23%).
Linija Biskvita sa  kapacitetom od 3t po smeni, proizvodi jedan od naših najprepoznatljivih brendova – masni sendvič biskvit; odnosno Išler , koji dolazi u dve osnovne varijante: sa punjenjem od eurocrema i kao posni išler – koji ne sadrži proizvode od jaja i mleka.

Linija Vafla kao vodeci brend istice Eurovafel.  Savršena kombinacija hrskavog vafla i fila od eurocrema, čini ovaj proizvod najpoželjnijim slatkišem, za sve uzraste. Daljim razvojem ovog proizvoda, kombinaciji vafla sa eurocremom dodato je još i 78% najfinije mlečne čokolade, čime je dobijen nov proizvod Eurovafel Choco 4 – čokolada sa 4 vafel štapića, punjenim eurocrem filom.
Pored vafel proizvoda sa eurocremom u ponudi imamo još i vafel proizvode sa : mlečnim, kakao i lešnik filom – poznati kao SL Linea proizvodi.

Linija Cavemil  za Choco biscuit proizvodi jedan od naših najprepoznatljivijih brendova na tržištu, koji se javlja kao veoma interesantna i dobitna kombinacija originalne mlečne čokolade (60%) i laminiranog keksa sa maslacem Petit Beurre-a (40%) Kao proizvod koji je osvojio mnoga srca zasluzuje da se nadje u vise varijanti gramatura pakovanja i to 14g i 35g dupli – sa 65% čokolade, kao i u različitim poklon pakovanjima, u hromokartonskoj kutiji 125g i štampanoj foliji od 300g.

Linija Cavemila za tablovanje cokolade je linija koja je kupljena i pustena u rad 2014. godine, ciji je dnevni  kapacitet do 20 tona cokolade, cokolade sa dodacima i punjene cokolade.

Linija čokolade i bombonjera

  • Paleta Original mlečnih čokolada pod brendom Banat
  • Paleta Exlusive mlečnih čokolada, kao I čokolada sa visokim procentom kakao delova
  • Kakao kremovi
  • Dečija porodica čokolada Juhu

Smenski kapacitet linije za proizvodnju čokolade je do 5t , što na dnevnom nivou iznosi oko 15t gotovog proizvoda.

Linija za praline i desserte

  • Scarlet grupa proizvoda
  • Kokos desserti, žele, i penasti desserti

Linija karamela

  • Mlečne, lešnik i kakao

Dnevni kapacitet proizvodnje u zavisnosti od strukture proizvoda i pakovanja , je 25t.