O fabrici  

Proizvodna jedinica ,,Swisslion” Gornji Milanovac, formirana nakon privatizacije „PIK“ Takovo 2004.godine, zapošljava 460 radnika, od kojih je više od 300 zaposleno u proizvodnji. Sve linije za proizvodnju i pakovanje su automatizovane ili poluautomatizovane, a od renomiranih proizvođača, kao što su: Carle & Montanari, Padovan, Werner & Pfaiderer, HASS, Cavana, Hasia, Hastamat , uz mali udeo ručnog rada. Više od decenije, fabrika za proizvodnju jednog od najpoznatijeg proizvoda, „Eurocrem-a” posluje u okviru poslovnog sistema „Swisslion-Takovo”. Za to vreme sistem neprekidno ulaže u razvoj tržišta, prodaju i marketing kao i u razvoj tehnologije i novu opremu za proizvodnju, koja poseduje najviši stepen zaštite bezbednosti proizvoda i ljudi. Infrastrukturu, kondicionirane magacinske prostore sa odgovarajućom rashladnim  sistemom za stabilizaciju proizvoda i ostalo.

U avgustu 2017. godine završen je i zaokružen desetogodišnji ciklus investiranja u praktično sve segmente tehnoloških operacija pripreme i pakovanja „Eurocrem-a” i „Eurobloka”.

Dnevni kapacitet proizvodnje u pogonima ,,Swisslion”  Gornji Milanovac je do 80 tona, zavisno od strukture proizvoda i pakovanja.

Proizvodnja

Proizvodnja je organizovana u dva proizvodna pogona, a na jedanaest proizvodnih linija.

Pogon Kremova

Vodeći proizvod pogona Kremova je „Eurocrem”, slatki namaz, uz čiji ukus su odrasle mnoge generacije Jugoslovena. Počeo je da se proizvodi 1972. godine, a po originalnoj italijanskoj recepturi i tehnologiji, u to vreme najpoznatijeg i najvećeg svetskog proizvođača, italijanske Gandole. U početku su to bili manji kapaciteti, a s obzirom da je potražnja bila velika, sredinom sedamdesetih godina odlučeno je da se investira u novu opremu, te je podignuta najmodernija fabrika sa godisnjim kapacitetom od 12.000 tona.

Već 45 godina „Eurocrem” se proizvodi isključivo od sirovina prirodnog porekla i proverenog kvaliteta, na opremi koja spada u u najmoderniju i najsavremeniju, sa najvišim stepenom stabilnosti, homogenosti i očuvanja prirodnih svojstava sastojaka proizvoda. 

Oblikovanjem i tabliranjem Eurocrema, dobili smo table u različitim gramaturama, Euroblok, kao i varijacije proizvoda sa crnom čokoladom, Eurodesert. Dnevni kapacitet linije za oblikovanje i pakovanje „Eurocrem-a” je do 40 tona.  

Pogon keksa i vafla

Linija formovanog keksa je proizvodnja sa raznim vrstama čajnog keksa, i to : delimično čokoladiran, potpuno čokoladiran, sendvič keks, keks bez dodatog šećera. Kreirali smo keks za svačiji ukus i za sva čula: hrskave, mirisne, punog ukusa, fine topivosti, zanimljivih oblika  u kojima će svi uživati. Linija keksa ima kapacitet od 3 tone po smeni i to su:  „Eurocrem sendvič keks”, „Zeka keks”, „Dama, „Mešavina”, „Tako vita” i ostali.

Linija čajnog peciva ima kapacitet od 3 tone po smeni i na njoj se proizvodi prepoznatljiv i jedinstven brend, „Filbi”, masni biskvit punjen „Eurocrem-om” i proizveden od najboljih prirodnih sastojaka (jaja, maslaca, mleka, žitarica), a po jedinstvenom i tradicionalnom receptu.

Linija Vafla kao jedinstveni proizvod ističe „Štanglice”. Savršena kombinacija hrskavog vafla i fila napravljenog od najkvalitetnijih sirovina (mleka, kakaoa, kakao krema…), čine ovaj proizvod omiljenim slatkišem za sve uzraste. Pored navdenog u ponudi imamo i vafel proizvode sa različitim filovima (mlečnim, kakao, limun i lešnik), kao i čokoladirane vafle – poznate kao Linea proizvodi i kornete, koje proizvodimo u dve veličine za potrebe svog pogona sladoleda.

Linija biskvita poznata je po proizvodu omeljenom mlađim generacijama „Domaći kolač” (sa jagodom, pomorandžom i višnjom). Proizveden od sirovina visokog kvaliteta, ima veliku hranljivu vrednost, te se vrlo često koristi kao užina za mlade naraštaje.

Linija bombone, ratluka i želea se proizvodi na tradicionalni način čime je očuvan kvalitet, ukus i izgled proizvoda koji je nezamenljiv i uvek rado konzumiran. Proizvodi sa ove linije su: „Ratluk orah”, „Ratluk ruža”, „Ratluk bergamot”, „Žele”, „Boni fazoni bombon“ i ostali.

Linija slanog programa kao vodeći proizvod ističe „Griski” štapiće punjene kikirikijem, sa 30 % kikiriki paste. Pored ovog proizvoda, a pod brendom HELLO, proizvodimo perece, slane štapiće i miks pereca i krekera, koji su zauzeli odlične pozicije na tržištu. Maksimalni kapacitet linije je 2,5 tone u smeni.