Nema ništa poput mirisa i ukusa domaćih jela koja nas vode na putovanje kroz vreme, vraćajući nas u detinjstvo i sve one nezaboravne trenutke za trpezom. Srpska kuhinja, bogata tradicijom i raznolikošću, pruža pravu simfoniju ukusa i aroma, koja često budi nostalgične emocije i podseća nas na to da su srpska jela pravi gastronomski užitak za ljubitelje dobrog zalogaja.

Dok moderni svet brzo napreduje, ima nečeg magičnog u vraćanju tradiciji i otkrivanju zaboravljenih blaga srpske kulinarske baštine. Danas ćemo vas povesti na putovanje kroz vreme i predstaviti vam 3 srpska jela koja su možda zaboravljena u brzom tempu savremenog života.

Ona su i te kako vredna pažnje i probanja, pa pripremite svoje nepce za ovo izvanredno putovanje. Na njemu ćete upoznati mirise i ukuse srpske tradicije, koji će vas podsetiti koliko je bogato kulinarsko nasleđe naše zemlje. Ova jela su poput dragocenih starih priča koje čekaju da ih neko ispriča i zato smo mi tu da vam pričamo o njima.

Popara

Popara- tradicionalni srpski doručak koji greje dušu

Popara je poznato jelo u Srbiji mnogo vekova unazad. Nekada su je Srbi pripremali svakodnevno, a danas je pomalo već zaboravljena. Kao i kada je bilo koje drugo jelo u pitanju, način pripreme i sastojci su ključni za uspeh i ukus kome ćete se stalno vraćati.

Uz uštipke, kačamak i prženice, popara sve više uspeva da nađe mesto na menijima tradicionalnih, ali i modernih restorana. Mnogo pre popularnih kaša, koje se dosta jedu za doručak, ovo je bilo jelo kojim su Srbi započinjali dan. A da li znate koji su sastojci potrebni za njenu pripremu?

Puter, za savršen ukus, stari hleb ili kifla, voda, so, ko voli i biber, pa još i kajmak i sir. Neki vole da dodaju i uprženu slaninu, kako bi dodatno obogatili ukus ovog jutarnjeg obroka, ali su i sir, kajmak i puter sasvim dovoljni.

Skembici

Škembići- delikates koji ručaju samo posebni sladokusci

Škembići su delikatesni srpski specijalitet koji često pada u zaborav. Ovaj specifični specijalitet se pravi od goveđeg, svinjskog ili jagnjećeg želuca. Pravljenje jela od iznutrica nije samo specifičnost na Balkanu, već se ovi delovi životinja pripremaju i širom sveta.

Tako su škembići poznati i u našem susedstvu- Hrvatskoj gde ih zovu „tripice“, dok je u Severnoj Makedoniji popularna „škembe čorba“. O planetarnoj popularnosti škembića govori i to da oni imaju i svoj „svetski dan“, koji se obeležava uskoro- 24. oktobra.

Specifičan ukus i tekstura čine škembiće nezaboravnim iskustvom za ljubitelje hrane. Pravilna priprema otkriva pun potencijal ovog jela, pružajući bogatstvo ukusa i aromu. A kako ne biste morali da ga pripremate sami, jer njihova priprema iziskuje nekoliko sati, Swisslion je pripremio ovaj specijalitet za vas.

Gibanica

Za večeru- gibanica sa sirom i orasima

Iako je gibanica specijalitet koji i danas jedemo često i rado, nekako se čini da je ova kombinacija ukusa zaboravljena. A upravo je ona savršen spoj slanog i slatkog i ono što je čini dovoljno tradicionalnom, ali i dovoljno modernom, zbog čega je morate probati.

Kombinacija hrskavih kora- (po mogućstvu domaćih) no i one iz prodavnice mogu da donesu sjajne rezultate- sočnog sira i hrskavih oraha je ono što ovu gibanicu čini savršenim obrokom koji ćete i sami rado praviti.

Preko hrskave kore nakon prečenja, možete staviti malo meda kako biste zasladili ovu gibanicu. Tako ćete dobiti s jedne strane slan ukus sira a s druge sladak meda u kombinaciji sa hrskavim orasima. Ovaj spoj izbalansiranog ukusa će sasvim sigurno zadovoljiti i najzahtevnija nepca.

Omiljena jela srpske kuhinje pronađite u Swisslionu

Uskoro počinje nova akademska godina i znamo da studentima uvek fali taj ukus domaće kuhinje. Uz Swisslion gotova jela omiljena jela srpske kuhinje su u najbližoj prodavnici, pa će studenti lako i brzo moći da uživaju u omiljenoj hrani sa ukusom domaće kuhinje.

I za sve ostale, koji odluče da ne kuvaju nekoliko dana, Swisslion gotova jela su pravo rešenje. Uz naš grašak, pasulj, gulaš i paprikaš u trenutku ćete osetiti domaću atmosferu i podsetićete se bakine ili mamine kuhinje. Nećete provesti nekoliko sati u kuhinji pripremajući ručak, već ćete za svega nekoliko minuta imati spreman obrok za sebe i porodicu.

Želimo vam prijatan ručak.