Love You čokolada sa 85% kakao delova pripada grupi tamnih čokolada sa povećanim udelom kakao delova.

Ovaj tip čokolade ima smanjenu energetsku vrednost u odnosu na mlečnu čokoladu, ali znatno veću nutritivnu vrednost, zbog povećanog sadržaja antioksidanasa, dijetnih vlakana i supstanci koje izazivaju osećaj zadovoljstva.

Kliničkim i naučnim ispitivanjima dokazano je da tamna čokolada:

-SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

-POBOLJŠAVA CIRKULACIJU

-SMANJUJE ZDRAVSTVENE RIZIKE KOD SRČANIH BOLESNIKA

-POBOLJŠAVA FUNKCIJU ENDOTELIJALNIH ĆELIJA KOJE ULAZE U SASTAV ZIDOVA KRVNIH SUDOVA

-DELUJE KAO ANTIOKSIDANS U BORBI PROTIV SLOBODNIH RADIKALA

-POBOLJŠAVA VARENJE

-STIMULIŠE BUBREGE

-REGULIŠE LUČENJE INSULINA KOD DIJABETIČARA

-KORISNA JE U ISHRANI OSOBA KOJE BOLUJU OD ANEMIJE, KAMENA U BUBREGU I OSOBA KOJE IMAJU LOŠ APETIT

ly80

Čokolada je bogat izvor mineralnih soli.

Ona je izvrstan izvor fosfora, minerala koji „hrani“ nervne  ćelije mozga. Delujući na nivou koštane srži, fosfor podstiče proces sazrevanja ćelija eritrocitopoeze (crvena krvna zrnca) i jedne vrste ćelija leukocitopoeze (bela krvna zrnca).

Takođe je izvanredan izvor gvozđa pa je dobrodošla u ishrani anemičnih kao i svih zdravih ljudi.

Čokolada je i pravi rudnik magnezijuma, oligoelementa neophodnog za normalno funkcionisanje svih životnih metaboličkih procesa.

Odličan je izvor bakra, oligolelementa koji stimuliše delovanje pojedinih enzima.

Čokolada podstiče stvaranje serotonina – hormona „dobrog raspoloženja“. Posle konzumiranja čokolade u našem organizmu se oslobađaju endorfini. Te supstance se nazivaju još i unutrašnji ili endogeni opijati jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak.

Konzumiranjem adekvatne količine čokolade podstičemo koncentraciju i jačamo svoje intelektualne i psihičke sposobnosti.

Klinička ispitivanja su dokazala da dijetna vlakna iz tamne čokolade utiču na smanjenje lošeg, LDL holesterola u krvi, a prisutni polifenoli smanjuju mogućnost nastanka ateroskleroze.

Love You čokolada sa 85% kakao delova se može preporučiti kao namirnica sa pozitivnim nutritivnim svojstvima pre svega odraslim osobama, pri čemu je optimalna količina oko 50g dnevno.

Psihoaktivne supstance u čokoladi

TEOBROMIN

Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sitem i ne izaziva nesanicu. Tebromin smiruje kašalj, ali su terapijske doze mnogo veće od onih koje se nalaze u čokoladi.

KOFEIN

Čokolada sadrži realativno male količine kofeina (koliko i šoljica kafe bez kofeina). 40g tamne čokolade sadrži oko 27 mg kofeina, dok velika šolja kafe sadrži oko 200 mg.

FENILETILAMIN (PEA)

Ova supstanca oslobađa u našem mozgu endorfine. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno, posle parčeta čokolade.