Ako tražite čudotvorni napitak kao iz bajke, onda je to sirup od zove, slatki nektar napravljen od njenih mirisnih cvetova. Ovaj tradicionalni slatki napitak naših predaka, u starim vremenima bio je obavezan u špajzu svakog domaćinstva, a i danas je omiljen svim generacijama. Slasni i osvežavajući napitak, koji će svojim prelepim mirisom uneti dašak proleća i u najhladnije tmurne zimske dane, morate imati u svom domu. Ali on vas neće samo podsetiti na tople dane tokom zime, već će i tokom leta biti najbolje osveženje, jer ne postoji ništa bolje što vas može rashladiti tokom vrelih letnjih dana od čaše hladnog soka od zove.

Zovem se Zova

Zova, ili bazga je nisko drvo ili grm sa prelepim čipkastim cvastima sitnih belih cvetova koji izgledaju kao snežne pahulje. Njeni cvetovi opojnog mirisa bogati su sladonosnim prahom, zbog čega je zova tako aromatična. Cvetovi zove su izuzetno lekoviti i mogu se koristiti za čaj, sirup, sok, tinkture ili vino.

Kroz istoriju, malo je biljaka koje su više poštovane od drveta zove. I danas u Evropi postoji poslovica koja kaže da ljudi treba da skidaju kapu kada prolaze pored zovinog grma. Zova je jedna od najstarijih lekovitih biljaka – bila je korišćena još u praistoriji, a u antičko doba su o njenim lekovitim svojstvima u svojim delima pisali grčki i rimski učenjaci.

Zbog svojih čudesnih svojstava, zova je u drevnim kulturama bila obožavana i spominjana u mitologiji. Smatralo se da je drvo zove bilo magično i začarano i da ga je čuvala Drijada, šumska nimfa koja se hranila ambrozijom i plesala s bogovima. Magijske moći zove se spominju i u naše vreme, u pričama o Hariju Poteru, gde se kaže da je čarobni štapić od zove najmoćniji štapić, dostojan samo najvećih čarobnjaka.

Bagzova majčica

Inspirisan legendama o zovi, Hans Kristijan Andersen je napisao bajku. Malom dečaku se iz čaja od zove pojavila Bagzova majčica – vila lepog lica sa modrim očima, sa vencem od zovinog cveća u kosi. Vila je dečaka odvela na putovanje na prelepa topla mesta gde je sve mirisalo na cvet zove.

Nakon mnogo godina kad je dečak ostario i sa svojom ženom sedeo ispod procvetale zove, vila se ponovo pojavila i objavila da je dan za Zlatni pir! Uzela je dva cveta iz svoga venca i poljubila ih, stavila njiima na glave, a cvetovi su se pretvorili u zlatne krune, pa su dvoje starih poput kralja i kraljice sedeli na crvenom večernjem suncu.

Svirala od zove

Stabljike zove su često korišćene za pravljenje instrumenata kao što su svirale, frule, flaute i zviždaljke. U poznatoj narodnoj bajci „U cara Trojana kozje uši“ zova ima ključnu ulogu. Mladi carev berberin koji istinu o „kozjim ušima cara Trojana” nije smeo nikome da kaže, iskopao je jamu i tri puta u nju viknuo skrivanu tajnu. Iz te jame je iznikla zova, od koje su čobani napravili sviralu, ali iz koje se umesto muzike čuo glas: „U cara Trojana kozje uši!“

Swisslion sirup od zove

Ovaj mirisni i ukusni napitak od zove vraća slatka sećanja iz detinjstva i podseća nas na bezbrižne dane. U današnje vreme kada je život užurban, nemamo vremena da pravimo domaće sokove kao što su to radile naše bake, ali zato je tu Swisslion sirup od zove koji vam donosi ukus detinjstva. Od sirupa od zove za čas pripremite vaš omiljeni napitak iz detinjstva, tako što ćete ga razblažiti običnom ili gaziranom vodom. Napravite ovaj zdravi napitak sebi i svojim najmilijima i zajedno uživajte u svakom gutljaju pričajući o bajkama, vilama i čarobnjacima.