Odgovor je – italijanski doručak ne može da prođe bez ukusnog i mirisnog kroasana i vrućeg penušavog kapućina! Italijani vole da započnu svoj dan slatkim doručkom koji budi sva čula uz gutljaje kafe. Oni imaju naviku da pre posla, na brzinu popiju jedan espreso, koji ih razbudi i gricnu kroasan onako skoro pa u letu i žurno se upute dalje.

Zbog toga se kafići otvaraju dosta rano, sa spremnim svežim i još toplim kroasanima, koji mogu biti prazni ili punjeni kremom ili čokoladom i zovu se cornetto (čita se korneto). Uz kroasan se služi pomenuti espreso (za one koji mnogo žure) ili kapućino, late makijato, kao i sve ostale kafe s mlekom, za one koji bi ipak malo da uživaju u prvoj kafi pre posla. I zapamtite dobro staro pravilo italijanskog doručkakafe sa mlekom se piju najkasnije do podneva.

Italijani svoj doručak ne shvataju mnogo ozbiljno kao mi i ne smatraju ga najvažnijim obrokom u danu. No, ipak vole da nešto gricnu uz kafu, pre nego što im dan postane užurban i pun obaveza. Smatraju da jutro treba započeti nečim slatkim, jer takav će nam biti i ostatak dana.

Otkud kroasan u Italiji?

Iako nosi ovo lepo francusko ime, kroasan je zapravo rođen u Austriji kao pekarska kifla istog oblika i sličnog sastava, ali pod drugim imenom – Kipferl. Ovo pecivo je ovenčano slavom 1683. godine u vreme Turske opsade Beča, kada je pekar koji je ustao rano ujutru primetio turske snage kako se približavaju gradu i upozorio vojsku na vreme za odbranu. Tada je njegov proizvod, do tada obična pekarska kifla, postala simbol pobede.

Kroasan stiže u Francusku zahvaljujući Mariji Antoaneti, autrijskoj princezi i francuskoj kraljici, koja je naredila dvorskom pekaru da ga pravi za nju. Recept se pod novim imenom brzo proširio po celoj Francuskoj, a kasnije i po Evropi, postavši obavezan na policama svake pekare. No, nećete sresti Italijana koji će reći da ovo pecivo potiče iz Francuske, već će ponosno objasniti kako je to njihov originalni recept.

Zašto je italijanski doručak najbolji način da se započne dan?

Možemo reći da je Italija zemlja ugljenih hidrata, jer su Italijani najveći ljubitelji testa i testenina u svim oblicima, od pice i paste pa do raznih peciva i slatkiša. Istovremeno, veoma mali broj ljudi ima problem sa gojaznošću i većina stanovništva ima vitku figuru. Pitate se kako je to moguće!

Tajna je u balansu i dobro promišljenom načinu ishrane. U njihovim jelima je uvek savršen balans namirnica, a obroci su energetski usklađeni sa potrebama u toku dana. I zato nakon što pojednu brz i sladak doručak, ne žele da se previše opterete ni ručkom, pa je i on lagan- meso i salata. Sve to ide uz njihov ubrzani tempo života i tek onda uveče dolaze do glavnog obroka- večere sa porodicom, gde se obavezno nađe mesto za neku od mnogobrojnih vrsta testenina.

Eurocrem kroasan – odličan brzi doručak

Eurocrem kroasan je odličan način da započnete svoje jutro, uz koji buđenje postaje slatki užitak. Kada se ujutru probudite vaše su „baterije“ prazne i telu treba nova energija za početak novog dan. Zbog toga je doručak, bar kod nas, najvažniji obrok koji treba da bude kalorijski dosta jak. Šećer koji se konzumira ujutru, predstavlja značajan izvor energije, naročito za decu. Zato je Eurocrem kroasan idealan jutarnji izvor energije. Zasladite se uz naš kroasan i uživajte i vi u doručku kao Italijani!