Sladoled je poslastica koju svi vole. Bilo da ste ljubitelj voćnog sorbea ili kremastog čokoladnog ukusa, kada je temperatura daleko iznad 30 u sladoledu pronalazimo spas i rashlađenje. Iznenadiće vas podatak da prosečan Amerikanac pojede preko 10 kg sladoleda godišnje. Izgleda da ga oni vole najviše na svetu, iako mi iz Evrope imamo utisak da Italijani najviše uživaju u ledenoj poslastici. A koje se još zanimljive činjenice vezuju za ovu letnju poslasticu, pročitajte u nastavku našeg bloga.

Najviši sladoled na svetu napravljen je u Norveškoj

Popularna porodična kompanija za proizvodnju sladoleda Henig-Olsen napravila je najviši sladoled na svetu. Njegova visina je iznosila 3,08 m, a kompanije je 2015. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Ovaj ogromni sladoled sastojao se od preko 1000 litara sladoleda, 60 litara čokolade, preko 95 kg korneta i 40 kg džema.

Možda nismo napravili najveći sladoled na svetu, ali najukusniji svakako jesmo, jer sadrži tajni sastojak, zato vašoj pažnji preporučujemo Eurocrem premium kornet u kome ćete uživati i kome ćete se stalno vraćati.

Ginisov rekord: 125 kugli sladoleda na jednom kornetu

Ovo je još jedan svetski rekord povezan sa sladoledom. Naime, u Rimu je 2018. godine održano takmičenje balansiranja kugli sladoleda u kornetu. Pobedio je Dimitri Panćera, koji je postao Ginisov rekoreder. On je držao i balansirao istovremeno nererovatan broj od čak 125 kugli sladoleda na jednom kornetu. Do sada ovaj uspeh još niko nije uspeo da ponovi, a ni da nadmaši. Čini se da je Dimitri dosta vežbao od 2013. godine, kada je postavio prethodni rekord balansiranja 85 kugli sladoleda.

Da li ste vi sledeći osvajač Ginisovog rekorda? Ako budete vredno vežbali svakog dana, možda uspete da prestignete italijanskog rekordera. A da biste i kod kuće mogli da vežbate, važno je da imate kvalitetan sladoled koji ćete staviti u kornet. Probajte Siesta sladoled i javite nam kako vam ide balansiranje. 

50% sladoleda je vazduh

Ovo je jedna od onih informacije koje vam na prvu loptu zvuče kao da vam „ruše sneška“, ali u suštini nije tako. Kada čitate sastav sladoleda, na poleđini pakovanja uglavnom ćete pročitati da se sastoji od mleka, šećera, pavlake i sl. Ali tu je i jedan nevidljivi sastojak, koji niko ne pominje, a on čini čak 50% ukupne mase. Naravno, reč je o vazduhu. To možete uvideti kada se sladoled istopi, jer je vrlo vidljivo da se ukupna masa smanjuje. Nažalost, kada jednom odmrznuti sladoled ponovo zamrznete, pa ga posle pojedete, osetićete da ukus nije isti. Zato je vazduh ipak važan i nezamenljiv sastojak sladoleda, jer je on zbog njega vazdušast i kremastiji.

Najneobičniji ukusi sladoleda su…

Kada uđemo u supermarket u potrazi za sladoledom, nailazimo na klasične ukuse poput čokolade, vanile, jagode i sl. A koji je najneobičniji ukus sladoleda koji ste probali? Izbor je veliki i teško je reći da će ikada biti ograničen, jer se danas sladoled pravi od svega i svačega. Bukvalno! Pa tako postoje ukusi pice, tekile, čvaraka, ajvara, pečenog belog luka i sl. Japanci su otišli još dalje od ovoga i napravili sladoled od oktopoda i škampi. Sigurni smo da neke od ovih ukusa nista očekivali.

Kugla sladoleda košta više od zlata

Da, dobro ste pročitali. Reč je o najskupljem sladoledu na celom svetu. Crni dijamant, kako mu je ime, služi se u jednom kafeu u Dubaiju. A koji su sastojci ovog sladoleda? Sladoled od madagaskarske vanile, crni tartufi sa 23 karatnim jestivim zlatom i na samom vrhu je šafran. Neobičan spoj ukusa, priznaćete. Dodatna zanimljivost je način na koji se servira- u Versaće posudi i jede se kašičicom iz iste kolekcije, koju možete kasnije zadržati. I konačno cena jedne kugle je oko 850 dolara.

Uživajte u Swisslion sladoledima do kraja leta

U našoj bogatoj selekciji od 40-tak vrsta sladoleda možete uživati svaki dan do kraja leta. Kako se čini, leto će potrajati ove godine duže, pa taman imate vremena da isprobate one sladolede koje do sada niste probali. Okupite porodicu i prijatelje, već sledećeg vikenda, i neka uživanje počne.