Swisslion-Takovo

O nama

Swisslion-Takovo predstavlja imperiju u oblasti proizvodnje kvalitetne i zdrave hrane.

Primena moderne tehnologije i vrhunskog znanja, kao i neprekidni procesi njihovog usavršavanja, postavili su visoke standarde poslovanja, življenja i rada u Swisslion-Takovu.

Istorijat

Swisslion

Priča o Swisslion-u počela je 1997. godine. Tada je puštena u rad prva fabrika i počela da se primenjuje SL Tehnologija – simbol vrhunskog kvaliteta  prirodne i zdrave hrane, kontrolisanog porekla sirovina i savršenog ukusa.

Od 1997. do 2004. godine Swisslion je instalirao ukupno 11 novih proizvodnih linija, deset u Srbiji i jedan u Makedoniji.

Godine 2003. fabrika Swisslion u Vršcu, počela je da uvodi i sprovodi sistem higijene i HACCP sistem, prema preporučenom medjunarodnom kodeksu prakse (Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP system and guidelines for its application – CAC/RCP-1969).

Kompanija Takovo

Aprila 2004. godine Swisslion je na tenderskoj prodaji PIK Takova iz Gornjeg Milanovca, posle pružanja najpovoljnije ponude i plana petogodišnjeg ulaganja od 30 milion evra, ušao u posed najvećeg privrednog giganta u Srbiji.

U rekordnom roku Takovo je integrisano u poslovni sistem Swisslion i tako je osnovan koncern Swisslion-Takovo.

Juvitana

Integrisanjem Takova u koncern Swisslion-Takovo, deo istog postala je i fabrika za proizvodnju dečije hrane Juvitana.

SL Sisak

U julu mesecu 2008. godine, deo Kompanije je postala i tvornica keksa Sisak. Tvornica keksa u Sisku bavi se proizvodnjom keksa pod brendom Euro Jaffa.

Eurosladoled

U aprilu 2011. godine, počela je sa radom fabrika sladoleda.  U potpuno novom pogonu, kao najvećoj grinfild investiciji u poslednjih par godina u Srbiji, implementirana je najmodernija svetska procesna oprema. Čitava paleta proizvoda oslanja se na bogati asortiman potvrđenih konditorskih brendova Kompanije. Kapacitet fabrike je 30 miliona litara godišnje, opremljena je potpuno automatizovanim linijama za proizvodnju 54 vrste sladoleda u svim oblicima i formama.

Misija i vizija

Jasna vizija i ogromna energija gospodina Rodoljuba Draškovića, tvorca ideje o stvaranju multinacionalnog poslovnog sistema Swisslion-Takovo, daje jasnu poruku – da se na ovim prostorima može dobro raditi i da se mogu stvarati nove vrednosti.

Swisslion-Takovo danas je sinonim za:

 • Poželjnog, neophodnog, kvalitetnog i stabilnog partnera
 • Pokretača privrednog razvoja cele Srbije
 • Sinonim za najmoćniju prehrambenu industriju u jugoistočnoj Evropi

Glavni aduti Swisslion-Takova su:

 • Bogat, kvalitetan i dobro odabran proizvodni asortiman
 • Konkurentnost cena
 • Mogućnost prilagođavanja – fleksibilnost u poslovanju
 • Jednostavna hijerarhijska struktura – lako i brzo donošenje odluka
 • Brzina distribucije

Snage Swisslion-Takova:

 • Opredeljenost rukovodstva
 • Kompetentni kadrovi
 • Ulaganja u tehnološku opremu i infrastrukturu
 • Dobra proizvođačka praksa (GMP)

Fabrike

Swisslion

Proizvođačko društvo Swisslion D.O.O., ogranak Vršac, zapošljava 460 radnika, od toga 350 u proizvodnji.

Proizvodnja je organizovana u 6 proizvodnih pogona na 9 proizvodnih linija. Linije za proizvodnju i pakovanje su automatizovane ili poluautomatizovane sa malim učešćem manuelnog rada.

Proizvodni sistem obuhvata sledeće pogone i procese:

 1. pogon za proizvodnju čokolade, kakao proizvoda, proizvoda sličnih čokoladi, krem proizvoda i dezerata
 2. pogon za proizvodnju biskvita
 3. pogon za proizvodnju laminiranog keksa
 4. pogon za proizvodnju vafla, keksa i vafla sa čokoladom
 5. pogon za proizvodnju čokoladiranih penastih proizvoda, žele proizvoda i gumenih bombona
 6. pogon za proizvodnju vafla i čokoladiranog vafla, čajnog peciva, medenjaka i trajnih slatkih kolača.

Dnevni kapacitet proizvodnje u pogonima Swissliona je i do 100t, zavisno od strukture proizvoda i pakovanja.

U fabrici je zastupljen i proces proizvodnje čokoladne mase u celini, od prženja kakao zrna, proizvodnje kakao praha i butera, do proizvodnje i pakovanja gotovog proizvoda.

U celokupnoj proizvodnji kapacitetom prednjači proizvodnja laminiranog keksa na liniji HECRONA čija dnevna proizvodnja iznosi od 35 do 50t na dnevnom nivou, u zavisnosti od vrste proizvoda.

coko-bananaZnačajna je i linija MOGUL na kojoj se proizvodi Čoko banana. Njen smenski kapacitet iznosi oko 6t gotovog proizvoda, što na dnevnom nivou, u 3 smene, iznosi oko 18t gotovog proizvoda.

Od 2009. godine Swisslion-Takovo raspolaže jos jednom novom MOGUL linijom koja je namenjena proizvodnji penastih, žele i gumenih bombona i koja na raspolaganju ima kapacitet od 5t po smeni.

U okviru fabrike, pored magacina sirovina, ambalaže i gotovih proizvoda nalazi se i fizičko-hemijska i mikrobiološka laboratorija.

Kompanija Takovo

Takovo posluje u okviru poslovnog sistema Swisslion-Takovo, nastavljajući da osluškuje potrebe i želje kupaca i da usavršava nove i postojeće proizvodne programe.

Proizvodnja se odvija na preko 30 000m2 proizvodnog prostora i organizovana je u nekoliko profitnih centara:

 1. Pogon za proizvodnju alkoholnih pića u kome se proizvodi poznati asortiman rakija od voća i žestokih alkoholnih pića. U njen sastav ulaze i linije za prijem i preradu voća, linije za alkoholnu fermentaciju i destilaciju, kao i linija za automatsko punjenje
 2. Linija za miksiranje supa i dodataka jelima, kao i linija za njihovo pakovanje na kojoj se proizvodi čuveni asortiman Takovo supa, začina i testenina
 3. Pogon za proizvodnju Takovo sokova i nektara upotpunjen linijom za evaporaciju voćnih kaša i novom linijom tetra brik aseptičnog pakovanja
 4. Linija za proizvodnju voćnih džemova i marmelada
 5. Linija za proizvodnju čipsa
 6. Linija za proizvodnju slanog i slatkog flipsa i ekstrudiranih proizvoda
 7. Pogon za proizvodnju gotovih jela, pašteta i mesnih narezaka, opremljen linijama poznatih svetskih proizvođača

Fabrika sladoleda

Fabrika sladoleda počela je sa radom u aprilu 2011. godine

Svetski trendovi u ponudi sladoleda dostupni su sada i našim potrošačima naviknutim na savršenstvo ukusa, visoki kvalitet, prirodne sastojke i bezbednost proizvoda.

prestige

Novi sladoledi dokazuju da i u ovoj formi Eurocrem sladoled osvaja punoćom i jedinstvenom kombinacijom prirodnih sastojaka i ukusa. Punoća čokoladnih ukusa postignuta je visokim učešćem kakao butera, što ovu tehnološku postavku proizvodnje sladoleda čini jedinstvenom u svetu.

Birani plodovi voća u voćnim sladoledima  garantuju prirodni, osvežavajući ukus, sa minimalnim prisustvom aditiva.

Ponosimo se uspešnim spojem moderne tehnologije, savremenih procesa i sačuvanim prirodnim sastojcima u našoj ponudi Eurosladoleda.

Kapacitet fabrike je 30 miliona litara godišnje, opremljena je potpuno automatizovanim linijama za proizvodnju 54 vrste sladoleda u svim  oblicima i formama:

 • klasični štapići
 • ekstrudirani premijum sladoledi
 • dečiji sladoledi na štapiću
 • premijum sladoledi u kornetu
 • mini korneti
 • sladoledi u čašicama
 • sendvič sladoledi
 • porodični dvobojni sladoledi zapremine 0,9L
 • porodični četvorobojni sladoledi zapremine 1,7l
 • HoReCa sladoledi

Swisslion Product

Swisslion Product nastao je 2010. godine u Inđiji. Preduzeće čine dve organizaciono-poslovne jedinice:

juvitanaPogon za proizvodnju kašica i sokića Juvitana
jaja-u-prahuPogon za preradu jaja

Pogon za preradu jaja opremljen je najsavremenijom opremom. Prerada jaja podrazumeva mašinsko lupanje jaja, projektovanog kapaciteta od 500 000 jaja dnevno, zatim dvostruku filtraciju, homogenizaciju i pasterizaciju. U zavisnosti od vrste proizvoda, pasterizovana tečnost se suši/dehidrira, zamrzava ili usoljava.

jaja-u-prahu1

Osnovni proizvodi iz asortimana su dehidrirani (jaja u prahu, žumanac u prahu i belanac u prahu) i zamrznuti (zamrznuti pasterizovani melanž, zamrznuti pasterizovani belanac,  zamrznuti pasterizovani žumanac, usoljeni pasterizovani žumanac).

Swisslion Product poseduje i hladnjaču kapaciteta 3500t.

Kupci Swisslion Product-a su gotovo svi, kako renomirani, tako i manji proizvođači u Srbiji, prvenstveno u oblasti konditorske i mesne industrije, proizvodnje majoneza, sladoleda, dodataka hrani i sl.

U okviru proizvodnog pogona JUVITANA, koji radi u dve smene (po 20 radnika u smeni) postoje tri linije proizvodnje:

juvitana-01Linija za proizvodnju sokova 0,130kg na kojoj se proizvode sokovi sa krunskim poklopcem (dnevni kapacitet 80 000 i sokovi sa PT poklopcem (dnevni kapacitet 70 000 kom)

juvitana-02Linija za proizvodnju kašica 0,128kg na kojoj se proizvode voćne kašice (dnevni kapacitet 70 000 , povrtne kašice (dnevni kapacitet 60 000 i mesne kašice (dnevni kapacitet 50 000 kom)

juvitana-03Linija za proizvodnju kašica 0,190kg na kojoj se proizvodi Junior obrok i to u vidu voćnih kašica (dnevni kapacitet 47 000 i mesnih kašica (dnevni kapacitet 50 000 kom)

 

Proizvodni program kašica i sokica za dečiju ishranu, podrazumeva proizvodnju termički sterilisane kaše i soka u hermetički zatvorenoj staklenoj ambalaži. Proizvodi su namenjeni ishrani odojčadi starije od 6 meseci života i male dece. Pripojeno društvo, SL Juvitana poseduje sertifikat o bezbednosti prehrambenih proizvoda HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points od 2006. godine. To je savremeni pristup koji obezbeđuje proizvodnju i promet zdravstveno ispravne hrane prema standardima koji se aktivno primenjuju u zemljama Evropske unije. Svake godine obavljaju se redovne kontrole primene standarda od strane akreditovanih društava iz zemlje i inostranstva.

IT

Poslovni sistem Swisslion-Takovo od 01.janura 2005.godine koristi SAP ERP sistem. Sistem održava i razvija interni IT tim poslovnog sistema Swisslion-Takovo, koji je samostalno uradio 20 implementacija SAP-a, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Crnoj Gori, kako u naše proizvodne kompanije, tako i u kompanije iz oblasti trgovine i usluga.

IT tim poslovnog sistema Swislion-Takovo, funkcioniše u okviru kompanije SL Takovo-Usluge koja je specijalizovana za pružanje i eksternih usluga, pa samim tim možemo da pružimo sledeće usluge iz IT oblasti: implementacija SAP sistema, održavanje i podrška istog, usluge administracije mreže, softver za obračun zarada i kadrovsku evidenciju koji je povezan sa SAP sistemom.