Nedeljom popodne tradicionalno se našim domovima šire omiljeni i dobro poznati mirisi domaće kuhinje. Osim što nas podsećaju na detinjstvo i stare recepte naših mama i baka, palačinke su praktičan i jeftin desert za sve sladokusce. Kada nemate ništa slatko u kući, najbrži i najjednostavniji slatkiš koji možete napraviti  su domaće palačinke s starim dobrim džemom od šljiva, bez koga se ne može zamisliti nijedan tradicionalni kolač. Od vanilica do štrudle, džem je sastojak koji daje poseban ukus svim kolačima i vraća nas u detinjstvo.

1.Svi sastojci na dohvat ruke

Ono zbog čega je priprema palačinka veoma praktična – jeste jednostavna, brza priprema i simfonija ukusa koja se udvara nepcima. Koliko puta nam se svima desilo da nam se jede nešto slatko u vreme kada prodavnice nisu otvorene, a ovaj brzi desert bez izuzetka svaki put uspe da zadovolji sva naša čula… U situacijama kada nemamo veliki izbor namirnica za pripremu slatkiša velika je verovatnoća da ćemo sve sastojke potrebne za ovaj recept imati pri ruci. Brašno jaja, so, vanil šećer i mleko ili voda su nam dostupni gotovo uvek.

2. Palačinke na sto načina

Prave se od antičkih vremena, a ime su dobile još u antičkoj Grčkoj od grčke reči. plakoũnta što znači ravni kolač, dok je stari srpski naziv za ovaj slatkiš “prevrtača”. Prvi recept za izradu palačinki kakve danas pravimo vodi poreklo iz Transilvanije.

Može se reći da svaka kuća ima neki svoj “tajni porodični recept” uz pomoć kog se priprema testo za palačinke. Naše domaće, po izgledu i konzistenciji testa najviše liče na francuske. Pošto je ravni kolač poznat i omiljen desert na svim meridijanima postoje različite vrste, među kojima su najpoznatije američke, francuske i japanske. Osim slatkog punjenja, mogu biti filovane i slanim nadevima. Na ovim prostorima najdraže su baš one za koje se testo spravlja onako kako su ih godinama pripremale naše bake i mame.

4. Dobar izgovor za druženje

Kako pečenje testa može i da potraje, to predstavlja odličan povod da okupite porodicu i prijatelje i organizujete takmičenje u pravljenju palačinka. Onaj ko ispeče najviše, pobeđuje! Osim toga, u proces pripreme uvek možete uključiti i mališane, jer svi smo kao mali uživali u filovanju testa, najslađem poslu, koji su nam mame rado ustupale da bismo se učili strpljenju. Ovo je svakako jedan od onih recepata koji nikako ne može da ne uspe, tako da ni za one nevešte u kuhinji priprema ovog kolača uopšte nije bauk.

3. I konačno: recept za najukusnije domaće palačinke

Pošto su vam od silne priče o palačinkama izrasle zazubice i krenula voda na usta, pravo je vreme da se preselite u kuhinju i obradujete sebe i sve koji su vam dragi s nekoliko slatkih zalogaja. Videćete, kada počnete da ih jedete jednu po jednu, nećete moći da se zaustavite.

Sastojci:

  • 2-3 jaja,
  • 200-250 g glatkog brašna,
  • 1,5 dl mleka,
  • 1,5 dl vode,
  • 1 kesica vanil šećera ili malo ekstrakta od vanile,
  • malo ulja,
  • prstohvat soli.

Priprema: U dubljoj posudi umutite prvo jaja s prstohvatom soli, dodajte 1,5dl mleka zatim postepeno sipajte brašno u sud, mutite sve vreme dok ne postane glatko, testo ne sme imati grudvice.

Nakon toga polako dosipajte vodu dok testo ne dobije konzistenciju koja ima malo veću gustinu od tečne pavlake.

Na kraju dodajte malo ulja u smesu i vanil šećer, pa sve opet promešajte. Odnos brašna i tečnosti uvek može da varira u zavisnosti od tipa i kvaliteta brašna, zato je važno da tokom mešanja pratite gustinu testa i da po potrebi dodajete brašna ili tečnosti dok ne dobijete potrebnu konzistenciju.

Palačinke pecite oko 1 minut sa svake strane na dobro zagrejanom teflonskom tiganju koji ste blago podmazali uljem, na srednjoj vatri, tako vam se palačinke sigurno neće lepiti.

Ispečene palačinke stavljajte na plitki tanjir, bilo bi dobro da uz sebe imate pomoćnike koji će filovati palačinke, jer se fil lakše nanosi dok su palačinke još uvek vruće, a i u društvu je zabavnije sve što radimo.

Fil:

Za potpuno uživanje u palačinkama upotrebite džemove i marmelade, naša preporuka je džem od šljiva, koji nas vraćaju u detinjstvo i stvaraju nove uspomene i maloj i velikoj deci.