Vino i hrana idu zajedno – jelo upotpunjeno dobrim vinom pruža vrhunski užitak za čula. Zbog toga je važno upariti ih tako da svi ukusi i arome dođu do izražaja. Ovo naročito važi za vina veoma intenzivne arome, kao što je to muskatno vino. Muskatno vino je slatko, belo vino od grožđa sorte muskata, sa izraženom voćnom i cvetnom aromom. Širom sveta postoji veliki broj raznih sorti muskatnog vina, svako sa svojim karakterističnim ukusima. Naše muskatno vino pripada sorti Otonel, koja je zastupljena u centralnoj i istočnoj Evropi, a kod nas u Banatu.

Naš Muskat Otonel dolazi sa najplodnijih plantaža „Vršačkih vinograda“, poznatih po kvalitetu i tradiciji uzgajanja vinove loze. Ovo sveže i pitko vino ima raskošnu aromu sa finim notama zove, citrusa i breskve. Premijum vino Ruža vetrova je dobijeno od grožđa Muskat Otonel sa parcele na kojoj vetrovi stvaraju ružu vetrova i jedinstvenu mikroklimu. Ovo vino je kremaste teksture, bogatog ukusa i intenzivne arome sa notama nektarine, ananasa i limete.

Uparivanje sa hranom

Uparivanje muskatnog vina sa hranom je jednostavno, ono se slaže sa skoro svakom hranom: od predjela do deserta, od supe do čizkejka, od ribe i morskih plodova do belog mesa, od zrelih sireva do svežeg voća. Takođe, ovo vino ide uz sve kuhinje na svetu – kako uz naše domaće meze, tako i uz engleski doručak, italijansku pastu, indijski kari, japanski suši i francuski desert.

Muskatno vino je sveže, lagano i slatko i ima malo alkohola, pa pri uparivanju ciljajte na laganu hranu – ono nije predviđeno za pijuckanje uz jaka i teška jela. Ovo slatko i lagano vino najbolje je upariti sa hranom koja je, ili u kontrastu sa njim kao što su slana i začinjena jela, ili ga nadopunjuje kao što to rade deserti.

Sa slanim

Slane namirnice se odlično slažu uz slatkoću muskatnog vina – kombinacija slatkih i slanih ukusa čini savršen balans. Uparivanje sa slanom hranom će istaći i poboljšati voćne i cvetne ukuse u vinu, a ono će zauzvrat naglasiti bogati ukus i aromu slanih jela i delikatesa.

Zbog toga se ovo vino se naročito dobro slaže uz aromatične sireve, kao što su plavi sir, bri, gorgonzola, parmezan, kamember, emental, kozji sir i dimnjeni kačkavalj. Muskatno vino izrazito voli morsku hranu, poput gambora, škampa ili sen žak školjki, kao i sve plodove mora, suši i ribu. Ako pripremate testeninu, ovo vino će biti pun pogodak uz sosove Pesto Đenoveze, Karbonara i 4 vrste sira. Muskatno vino je savršeno vino za predjelo, meze ili užinu. Njega možete da poslužite uz slane delikatese na ovalu: pršutu, stare sireve, kačkavalj, bruskete i masline, kao i uz slane grickalice.

Sa začinjenim

Muskatno vino je idealna dopuna začinjenoj hrani. Zahvaljujući svojoj svežini i lakoći i niskom sadržaju alkohola, ono može da izdrži intenzivne začine i ukuse. Slatkoća muskatnog vina i njegove voćne i cvetne note čine kontrast začinjenoj hrani, stvarajući savršen balans.

Zbog toga se muskatno vino često kombinuje sa egzotičnim jelima raznih svetskih kuhinja, kao što su indijska, tajlandska, vijetnamska, kineska i meksička. Ono može da podrži složenost ovih jela i da istakne bogati ukus i pikantnost namirnica. Ako volite da jedete začinjenu i pikantnu hranu, bićete iznenađeni koliko umirujuće deluje muskatno vino – ono može ugasiti vreli plamen začinjenog indijskog karija, sečuanskih jela i meksičkog čilija i doneti vam slatko olakšanje.

Sa slatkim

Ako želite da sačuvate najbolje za kraj, poslužite ohlađeno muskatno vino na kraju obroka uz desert. Ovo slatko aromatično vino odlično se slaže sa desertima tako što ih dopunjuje. Dobro uparivanje poboljšava ukuse i vina i deserta. Kada uparujete muskatno vino sa desertom, važno je da imate na umu odnos slatkoće između njih. Obratite pažnju da vino bude slađe, kako desert ne bi nadjačao vino.

Muskatno vino se lepo slaže sa nežnim kremastim desertima sa ukusom vanile kao što su krem brule, panacota, čizkejk i puding od vanile. Voćni ukusi i cvetne note vina poboljšavaju aromu ovih poslastica, čineći ih još ukusnijim. Savršenu harmoniju možete postići uparivanjem ovog vina sa laganim voćnim desertima, sa kojima se njegove voćne, cvetne i citrusne note prirodno dopunjuju. Izbor poslastica je veliki: voćne torte, palačinke sa borovnicom, pita sa jabukama ili bundevara, deserti od bobičastog voća, voćna tropska salata ili jagode sa šlagom.

Užitak u vinu uz Swisslion

Uz naša muskatna vina čeka vas svet slatkog i mirisnog blaženstva. Priredite sebi i svojim voljenima gozbu sa ukusnim jelima i dobrim vinima – pogledajte naše kombinacije spojene ljubavlju i vinom. Za izbor vina ne brinite, tu su vrhunska vina Vršačkog vinogorja iz bogate Swisslion ponude uz koja ćete još više uživati u hrani. Živeli!