Šta obavezno treba da se nađe u kutiji za užinu vašeg mališana heder

Kada vašeg mališana pripremate za odlazak u vrtić ili školu, uvek je poželjeno da se u kutiji za užinu nađe nešto zdravo. Pored zdravih namirnica, koje treba da čine veći deo obroka, tu se mogu naći i neki zdravi slatkiši.

Naša preporuka je da u kutiju ubacite ukusne i zdrave Swisslion barove. Osim što su praktični, jer staju u svaku kutiju ili torbu, oni su i izuzetno ukusni. Deca će obožavati njihove različite ukuse.

Možete svaki dan da spakujete drugi ukus, pa birajte između: Favorita sa crnim ili belim kremom, Choco Fruit barova sa punjenjem od višnje, šljive ili kajsije, a tu je i Juhu družina. Ima još nekoliko čokoladica, ali pustićemo vas da ih sami otkrijete.

A šta još treba da se nađe u kutiji za užinu?

Dozvolite detetu da kreira svoj obrok

Dozvolite detetu da kreira svoj obrok

Moć izbora je najvažnija lekcija koju možemo preneti našoj deci. Važno je da znaju da izbora ima mnogo i svakodnevno i da ih treba koristiti. Tako je i sa hranom. Nju treba pažljivo birati i kreirati obrok koji će sadržati sve najvažnije namirnice.

Ponudite detetu da bira namirnice iz sledećih pet grupa:

 1. Povrće (brokoli, krompir, rotkvice, batat, cvekla i dr.)
 2. Voće (jagode, jabuke, grožđe, banane, ananas)
 3. Žitarice (hleb, testenine, ceralije za doručak, kukuruz ili pirinač)
 4. Meso i mlečni proizvodi (piletina, riba, jaja, sir, mleko, ćuretina i dr.)
 5. Mahunarke (grašak, pasulj, boranija, sočivo i dr.)

Kada odabere po jednu namirnicu iz svake grupe, trebalo bi da kreira skladan i nadamo se ukusan obrok. Ujedno ovo je prilika da dete eksperimentiše ukusima i nauči koji se dobro slažu međusobno. A ako ipak nije iskusno u tome, evo našeg predloga obroka koji sadrži sve ove namirnice.

Ideje za obrok sa namirnicama iz svih pet grupa

 • Sendvič od integralnog hleba sa sirom, salatom, mesom i leblebijama, za ručak,
 • Grčki jogurt sa ceralijama za doručak, uz dodatak borovnica,
 • Tortilja punjena humusom, lososom, povrćem po izboru (paradajz recimo), za ručak,
 • Zdrave palačinke od banana, jaja i ovsenih pahuljica za doručak,
 • Salata od krompira, leblebije, kinoe u kombinaciji sa piletinom i povrćem po izboru, za ručak.
 • Kuvana čorba (koja se može jesti hladna) od sočiva, sa batatom, spanaćem, šargarepom, kelerabom, i ćurećim mesom za ručak.

Uz sve ove predloge obroka za ručak, koje smo naveli, odlično idu Choco Fruit barovi kao sladak zalogaj koji dolazi nakon slanih. Naš omiljeni ukus je šljiva.

Kako decu navesti da jedu obroke koje ste spremili kod kuće

Kako decu navesti da jedu obroke koje ste spremili kod kuće?

Mame znamo da vam nije lako i da se često desi da deca ne pojedu obrok koji ste im spakovale. Desi se i da deca brzo jedu, kako bi što pre nastavili da se igraju. A ako želite da oni pojedu sve što ste im upakovale, možda će vam u tome pomoći neki od naših saveta.

Ključ je u jednostavnosti

Pripremajte hranu koja je jednostavna i za konzumiranje i za nošenje. Nemojte dozvoliti da deca troše vreme na komplikovana pakovanja, jer će tako brzo izgubiti strpljenje i odustati. Neka kutija za hranu bude dovoljno čvrsto zatvorena, ali opet laka za otvaranje.

Male porcije

Pripremite male porcije, jer su one lakše za uzimanje i stavljanje u usta. Ako spremate tortilju, isecite je na nekoliko manjih komada, jer će tako dete lako moći da uzima parče po parče.

Sendviče nemojte prepuniti sadržajem da ne bi počeo da ispada. Birajte manje voće, jer je zgodnije za pakovanje, a ako su u pitanju veći komadi voća i povrća, onda ih isecite na manje delove.

Mrlje ne stanuju ovde

Svedite mogućnost nastanka mrlja od hrane na minimum. Izbegavajte umake koji mogu da procure na garderobu. Majonez ili kečap nisu baš dobra opcija, ukoliko ne želite fleke. Takođe, masnu ili lepljivu hranu izbegavajte, jer može biti nezgodna za konzumiranje.

Umesto kečapa i majoneza birajte humus, jer se on lako razmazuje a ne curi. Umesto masnih pilećih krilaca, pošaljite iseckani pileći file u salati. A umesto lepljivih barova sa medom, birajte naše podjednako ukusne čokoladice od višnje.

Swisslion Choco Fruit barovi i za mame i za decu

Swisslion Choco Fruit barovi i za mame i za decu

Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni i da ćete ih primeniti već sledeći put kada budete spremale užinu za vašu decu. Sigurni smo da će vam se, baš kao i saveti, dopasti i naši slatki barovi. Ne propustite da kupite jedan i za sebe i zasladite se dok, na parkingu škole, čekate decu da izađu iz škole.