Dobar san jedan je od najvažnijih faktora koji utiču na psihički, kognitivni i fizički razvoj svake bebe. Bebe spavaju više puta u toku dana, a bude se često tokom noći da bi jele, što može biti pravi izazov za roditelje. Tek oko šestog meseca po prvi put će prespavati noć bez buđenja. Baš u tom periodu, pored mleka, u ishranu se uvodi i čvrsta hrana. Pošto ishrana utiče na kvalitet sna i zahteva posebnu pažnju zanima nas: šta beba treba da jede pre spavanja?

1. Uvođenje čvrste hrane poboljšava kvalitet sna

Istraživanja pokazuju da bebe koje pored mleka konzumiraju i čvrstu hranu imaju duži i čvršći san tokom noći u poređenju sa odojčadima koja se hrane samo mlekom do šestog meseca. Kada je vreme za uvođenje čvrste hrane najbolje ćete proceniti ako se  konsultujete sa pedijatrom i na osnovu ponašanja bebe – ako pokazuje zainteresovanost za hranu koju vi jedete, ako uspravno drži glavu, sedi samostalno uz oslonac, ako se prečesto budi noću, ako nije dovoljno sita nakon mlečnog obroka to može biti znak da je vreme za uvođenje kašaste hrane. Obično se prvi nemlečni obrok daje između četvrtog i šestog meseca.

2. Prvo pravilo za miran san

Najvažnije za čvrst san osim prijatnog okruženja i ustaljene rutine pred spavanje: dati bebi hranu koja nije teška za njen stomačić.

Bebe kojima tek treba uvesti kašastu ishranu, navikle su samo na majčino mleko ili adaptiranu formulu, njihov sistem za varenje ne poznaje hranu koju jedu odrasli, zato se prvi obroci daju pažljivo u malim količinama i prema propisanom planu. U ovom uzrastu, mleko je još uvek osnovna hrana, ali postepeno se na jelovnik dodaju tečne kašice. Pravilna ishrana daje potrebne hranljive materije, obezbeđuje izvor energije i jača imuni sistem.

3. Šta beba treba da jede pre spavanja?

Od četvrtog meseca za večeru možete davati pirinčanu kašu ili palentu pomešanu sa adaptiranom formulom. Žitarice blagotvorno utiču na digestivni trakt i dugo pružaju osećaj sitosti, tako da se beba neće buditi noću zbog osećaja gladi.

Juvitana 4+ kašice odlikuje mnoštvo različitih ukusa bez glutena i visoka nutritivna vrednost, zato su savršen  izbor za obrok pred spavanjac.

Nakon šestog meseca od tečne prelazi se na gustu kašu, osim povrća kao što je grašak, brokoli, luk, celer, karfiol uvodi se i meso (piletina i ćuretina). Piletina nije teška za varenje i naročito deluje na stvaranje hormona koji utiču na regulisanje sna zbog toga je dobra za večeru u kombinaciji sa povrćem.

Od osmog do desetog meseca daje se fino isitnjena hrana i nove namirnice poput pšenice, mahunarki, bobičastog voća, ribe, junetine i svinjetine, mlečnih proizvoda…

Kada se u ishranu uvede meso onda su mogućnosti i kombinacije za večernje obroke neograničene uz Juvitanu 6+: piletina i mešano povrće, batat i brokoli sa junetinom, mešano povrće sa jagnjetinom sve to čini bebu dugo sitom, što znači miran san tokom noći.

Juvitana kašice za bebe – zdrava ishrana od prvog zalogaja

Pošto smo videli koliko je zdrava i pravilna ishrana važna, od prvih zalogaja pružite vašim mališanima samo ukusna i zdrava iskustva – isprobajte Juvitana kašice napravljene od najkvalitetnijih sastojaka koji su zdravi, hranljivi, bezbedni za bebe i u sebi ne sadrže veštačke boje ili konzervanse, a usput saznajte sve o tome kako treba da izgleda bebin prvi slani ručak.