Mesec ljubavi: 5 načina da pokažeš ljubav bez izgovaranja reči

U vreme kada se svet priprema da slavi Mesec ljubavi, često se fokusiramo na izražavanje ljubavi rečima. Međutim, koliko često zapravo razmišljamo o načinima na koje ljubav možemo pokazati delima? Koliko često zaboravljamo da gestovi i postupci mogu biti još snažniji izraz naše ljubavi nego bilo koje izgovorene reči?

Važno je da se setimo da ljubav ne poznaje granice, niti je rezervisana samo za romantične partnere. Ona se može iskazati prema porodici, prijateljima, kolegama, pa čak i nepoznatima. Treba da dođemo u dodir sa svojim emocijama i da otkrijemo koliko ljubavi ima u nama.

U ovom mesecu, želimo da podstaknemo svest o važnosti pokazivanja ljubavi na razne načine i prema različitim ljudima u našim životima. Naši saveti neće se ograničiti samo na partnerske veze, već će obuhvatiti širi spektar odnosa. Zajedno ćemo istražiti pet načina kako možemo iskazati svoju ljubav bez reči i na taj način obogatiti ne samo živote onih oko nas, već i sopstveni duh.

Aktivno slušaj

1. Aktivno slušaj

Postoji velika razlika između toga da smo nekoga čuli i da smo ga aktivno slušali. Za većinu nas, čuti nekog se jednostavno dešava. Naše uši automatski percipiraju zvuk. Nasuprot tome, slušanje je nešto što svesno biramo da radimo.

Drugim rečima, dobar slušalac posvećuje pažnju s namerom da razume drugu osobu. To uključuje ne samo pasivno upijanje onoga što druga osoba govori, već aktivno učešće u razgovoru postavljanjem promišljenih pitanja.

Dobri slušaoci takođe obraćaju pažnju na način na koji im sagovornik prenosi informacije. Neverbalna komunikacija može otkriti više o tome kako se osećaju nego što reči mogu izraziti. Aktivnim slušanjem, pokazujete svom partneru/partnerki da vas zaista zanima kako se osećaju.

Ne skroluj dok pričaš

2. Ne skroluj dok pričaš

Živimo u konektovanom svetu zahvaljujući društvenim mrežama. Iako je biti u toku sjajno za vaš društveni život na internetu, to nije uvek sjajno za vašu vezu. Koliko puta ste uhvaćeni kako listate Instagram umesto što razgovarate sa svojim partnerom? Ili proveravate email dok istovremeno vodite razgovor.

Ponekad je dobro odvojiti se i fokusirati se na trenutak. Pokušajte da odredite redovno vreme da se posvetite jedno drugome, poput večere ili zajedničkog rešavanja nekog projekta. Ovo će pomoći vašem partneru/partnerki da oseti da ih smatrate zanimljivima i da želite da budete uz njih.

Budi onaj koji najjače navija za svog partnera, prijatelje ili porodicu

3. Budi onaj koji najjače navija za svog partnera, prijatelje ili porodicu

Da li se vaš partner/partnerka, prijatelj ili brat, sestra naporno trude za tu promociju? Da li rade na projektu koji ih strastveno zanima? Budite podrška njihovim težnjama i ohrabrite ih svojim rečima i delima. Da li imate određenu veštinu koja bi mogla pomoći da se projekat vašeg partnera/partnerke pokrene napred? Ponudite pomoć.

Da li vašem bližnjem treba neko s kim bi mogli da razmenjuju ideje? Pa, ovo je dobar trenutak da iskoristite one veštine aktivnog slušanja o kojima smo ranije pričali. Podsticanjem i podržavanjem vaših bližnjih u ostvarivanju ciljeva pokazujete im da želite da im ide dobro i da vam je stalo do njihove sreće.

Pronađi slobodno vreme za njih

4. Pronađi slobodno vreme za njih

Stvarno ste želeli da igrate košarku sa prijateljima ili posetite tu novu izložbu umetnosti, ali shvatate da je prošlo nekoliko nedelja otkako ste vi i vaša voljena osoba proveli kvalitetno vreme zajedno.

Možda se osećate kao da propuštate nešto, ali pristajanje na kompromis kako biste našli vreme za svog partnera/partnerku pokazuje im koliko vam je stalo. Naravno, ne treba očekivati da provodite baš svo svoje slobodno vreme sa voljenima, ali ulaganje truda da ih uključite u svoje planove itekako se isplati.

Zdrava veza pruža svakoj osobi prostor da sledi svoja interesovanja, istovremeno stvarajući vreme za zajedničke trenutke. Ponekad je važno da pronađemo, nahranimo i oslobodimo umetnika u sebi, ali nakon toga, još je lepše podeliti utiske o tome što smo stvorili sa najvoljenijom osobom.

Napravi joj omiljeni doručak, ručak ili večeru

5. Napravi joj omiljeni doručak, ručak ili večeru

Lako je da odaberete dobar restoran, izvedete svog partnera ili partnerku u njega i bez mnogo muke je oduševite. Zar ne? Da biste malo promenili stvari i učinili nešto posebno za vašu ljubav, pokušajte da pripremite njihovu omiljenu večeru ili im spremite italijanski doručak u krevetu.

Pripremanje posebnog obroka za vašeg partnera/partnerku zahtevaće malo truda s vaše strane, ali to je u redu jer upravo to čini posebnim. Ukoliko ipak niste baš vični kuvanju, potrudite se oko atmosfere i makar napravite neki topli napitak za ušuškano zajednično veče.

Bonus savet: Ljubav može da se pokaže i darivanjem čokoladice

Nama se čini da su svi ovi znaci pažnje divni i da ih treba praktikovati svakog dana tokom godine a ne samo na Dan ljubavi. Međutim, ono što će svakog očarati i sigurno mu izmamiti osmeh na lice je darivanje jedne posebne čokolade.

 Ako još na toj čokoladi stoje one dve reči koje svako priželjkuje da čuje, onda je ovaj poklon još bolji pogodak. Love you čokolada govori sve umesto vas i odličan je izbor za sve one stidljive ljude koji osećaju ljubav, ali su sramežljivi da o tome naglas govore.