Novogodišnji praznici se približavaju donoseći nam radosno raspoloženje, leptiriće u stomaku i razdraganost u vazduhu. Postoji nešto posebno u iščekivanju tog specijalnog, magičnog dana u kalendaru – na ulicama se već oseća božićna magija, svetlucave lampice nam namiguju sa svih strana, sa radija se čuju božićne pesme, a izlozi se šepure raskošnim ukrasima i zovu nas da uđemo.

A da li znate ko u ovo doba godine misli na vas i pakuje paketiće pune slatkih iznenađenja i radosti? Sva deca širom sveta ga znaju i vole – to je naravno Deda Mraz! Spremite se za dolazak ovog važnog gosta i saznajte sve o pripremi doma za praznično kićenje i ukrašavanje.

Kako je Deda Mraz dobio posao da usrećuje decu?

Priča o Deda Mrazu potekla je iz hrišćanske tradicije o Svetom Nikoli. On je još u mladosti postao bogati naslednik, a kako je bio dobar i pobožan, celokupno svoje nasledstvo je iskoristio da pomogne siromašnima i bolesnima i postao poznat po svojoj velikodušnosti, a naročito prema deci. Da bi usrećio decu, potajno im je ostavljao poklone, igračke i slatkiše, zbog čega je postao inspiracija za Deda Mraza – tako je rođena legenda.

A kako Deda Mraz zna dečje želje?

Blizu Severnog pola, u Deda Mrazovom selu, postoji pošta na čiju adresu godišnje stiže preko 700.000 pisama od mališana širom sveta. U pošti Deda Mraza njegovi pomoćnici, vilenjaci sortiraju poštu, a tu je i Deda Mraz, koji u svojoj kancelariji čita pisma i odgovara na njih. On sve dečije želje zapisuje u svoju „Knjigu želja“ i ispunjava ih deci za praznike.

Deda Mraz ne drema, već poklone sprema

Deda Mrazov posao je da pakuje paketiće sa igračkama i slatkišima i deli ih deci širom sveta. Ali odakle Deda Mrazu svi ti paketići? Prema legendi, u pećinama Laponije duboko pod zemljom nalaze se Deda Mrazove radionice u kojima se prave i pakuju pokloni za svu decu sveta. On to ne bi mogao sam da napravi, već ima svoje pomoćnike vilenjake koji tokom cele godine vredno rade u njegovim radionicama i prave poklone: od tradicionalnih igračaka, kao što su drvene kocke, preko modernih vozića i autića, pa sve do najsavremenijih kompjuterskih igrica.

Novogodišnji paketić – iznenađenje puno radosti

Prema dečjim željama, Deda Mraz pakuje poklone u paketiće koje će im za Novu godinu ostaviti ispod jelke i tako ispunjava sve njihove snove. Uz igračke, u paketiću za decu obavezno moraju da se nađu i slatkiši, jer će bez njih paketić biti nepotpun. U zavisnosti od poklona, paketići mogu biti raznih oblika i boja – kockasti spakovani u kutije, umotani kao džinovske bombone, ubačeni u vreće od šarenog papira, ali uvek svečano spakovani u raznobojne i svetlucave ukrasne omote sa velikim lepim mašnama.

Ko bolje pakuje paketiće: Deda Mraz ili Swisslion?

Postoji posebna magija u darivanju i primanju poklona za novogodišnje praznike. U iščekivanju i nadi, dečje ručice se jedva drže podalje od umotanih paketića ispod jelke, dok se odrasli sa nostalgijom podsećaju svog detinjstva. Posebna radost je posmatrati srećno lice drage osobe dok odmotava svoj novogodišnji poklon. Iznenadite i obradujte nekog koga volite za najsrećniju i najslađu noć u godini, pa mu ispod jelke ostavite Novogodišnji slaketić, iz čarobne Swisslion radionice za novogodišnje paketiće koja po slatkišima nadmašuje čak i onu Deda Mrazovu!