Srećno i ispunjeno detinjstvo su osnovni preduslov za pravilan razvoj dece. Osim što će srećno detinjstvo pomoći da izrastu u dobre ljude, deca će iz njega poneti sa sobom i brojne uspomene, kojih će se rado sećati. A šta decu čini srećnom pored toga što imaju baš svaki trenutak vremena u danu za igru? U nastavku ovog bloga, otkrivamo vam osnove formule za srećno detinjstvo.

Sit stomak znači srećno dete

Da, deca vole da jedu i to obožavaju da rade i van planiranih obroka. Nekad im je nemoguće da zamisle da je večera tek za dva sata i baš im se u tom trenutku jede nešto slano ili slatko. Kada osećaju glad, tada kreće i nervoza, ali i razdražljivost, pa je potrebno hitno reagovati i pružiti im ukusnu užinu ili nešto čime će se zasladiti.

Imamo rešenje za vas, pripremite im naše brze zalogaje sa paštetom i sigurno ćete ih učiniti srećnim. A ako želite da im dodatno zasladite taj trenutak, onda je omiljeni slaktiš obavezan. Zašto ne biste probali Eurocrem blok? Za koji god da se odlučite, ne možete pogrešiti, jer se deci sviđaju baš svi.

Zapamtite da je ishrana u redovnim intervalima jako važna za decu u razvoju, jer drži glad pod kontrolom i pruža „gorivo“ za rast. Znamo da ovo zvuči kao vrlo jednostavan savet, ali ponekad zaboravimo na to koliko je ishrana važna, pa je potrebno da se podsetimo. Da zaključimo, samo onda kada su deca sita, smirena i zadovoljna, možemo sa sigurnošću reći da su i srećna.

Podstaknite dete da izražava emocije

Jako je važno da decu podstičemo da izražavaju emocije otvoreno i bez straha. Na taj način će naučiti kako se na zdrav način komuniciraju određene emocije i neće ih inhibirati u strahu od toga šta će neko iz njihove sredine pomisliti o tome.

Plakanje, kada je dete tužno, vikanje kada je uplašeno ili ljuto, trčanje ukrug kada je zbunjeno svojim emocijama- sve su ovo situacije u kojima treba pustiti dete da se slobodno izrazi, kažu stručnjaci.

A ono što im pomaže da nakon tih situacija budu ponovo srećni i zadovoljni je razumevanje roditelja, njihov zagrljaj i smiren razgovor o svemu. Pustite svoju decu da ispolje i lepe i manje lepe emocije i porazgovarajte sa njima o tome uz čašu Takovo soka. Ništa ne može da zameni kvalitetan razgovor, a pored toga, dete će naučiti da se upravo na taj način najbolje rešavaju određeni problemi.

 Pokažite detetu da ga čujete i da ima vašu bezrezervnu podršku

Za izgradnju detetovog samopouzdanja i osećanje istinske sreće, važno je da oseti koliko ga roditelji slušaju i obraćaju pažnju na njegove potrebe. Na ovaj način ćete ih učiniti, ne samo srećnim, već ćete izgraditi otvoren i iskren odnos sa svojom decom.

A ako im, dodatno, pokažete da ih podržavate u svemu, bez obzira na sve prepreke- onda ćete imati zahvalno i srećno dete, sigurno u donošenje svojih odluka. Ipak je jedno sigurno: detinjstvo se sastoji iz niza grešaka i pravilnih poteza, na kojima deca uče, pa je važno da ih naučimo kako je u redu grešiti i učiti iz svojih i tuđih grešaka.

Za kraj, zapamtite da sreću u detinjstvu čine male stvari, kao i trenuci po kojima pamtimo određene dane. Ponekad su te male stvari najukusnije bakine domaće palačinke, a ponekad su to omiljene Eurodessert čokoladice, koje nam mama ostavi na stolu da se zasladimo posle škole. Osim ukusa, srećno detinjstvo boje i najlepše emocije- bezgranična ljubav članova naših porodica, koju pamtimo do kraja života.