Zima je konačno stigla, što znači da možemo uživati u omiljenim zimskim specijalitetima domaće kuhinje. Nedostajalo nam je to hladno, snežno vreme, koje sa sobom donosi uživanje u hrani i greje nam dušu i telo. Nema ništa lepše od toga kada se tokom zime okupimo oko stola sa porodicom i prijateljima da bismo uživali u sarmama, podvarku, toplim varivima, itd.

A da bi sva ta jela bila brzo spremna i imala jedinstven ukus, tu je Takovo dodatak jelima sa povrćem. On je uvek tu da pruži najbolje od sebe i svakom jelu donese ukus u kome će svi ukućani uživati. Baš ni jedno jelo nije spremno do kraja, ukoliko se u njega ne umeša Takovo začin.

Nemojte zaboravite da hladne zimske dane zagrejete nezaobilaznim, okrepljujućim zimskim namirnicama poput kiselog kupusa, tikve, bundeve, batata i krompira. Ali i raznih vrsta mesa, bez kojih ne možemo da zamislimo ukusnu sarmu ili gulaš. Pored toga ne propustite da pripremite domaći hleb ili kačamak, za doručak, uz koji odlično idu jogurt ili kiselo mleko. Sva ova jela će vas podsetiti na domaću kuhinju i vratiće vam lepa sećanja na srećno detinjstvo.

U nastavku sa vama delimo neka od naših omiljenih zimskih jela u kojima volimo da uživamo dok napolju pada sneg.

Kiseli kupus na nekoliko načina

Kako se sva jela sa kiselim kupusom lagano i malo duže krčkaju, imate vremena da se odmorite, pročitate knjigu ili pogledate seriju pre ručka. A kako biste imali što više vremena za sebe, predlažemo vam da neposredno pre ručka skuvate brzu, ukusnu i toplu supu, koja će svima prijati i otvoriti vam apetit za glavno jelo. Bilo da ste ljubitelj kokošije ili goveđe supe, njena toplota će vas zagrejati i dobro vas nahraniti u hladno zimsko popodne.

A za ručak vam predlažemo nekoliko ukusnih jela sa kiselim kupusom. Ovo nije slučajno naš predlog, jer je kiseli kupus jako zdrav i zbog velike količine vitamina C, jako ga je dobro jesti tokom zime kako biste izbegli prehladu ili grip. S obzirom na sve njegove nutritivne vrednosti, predlažemo vam da skuvate jedno od ovih jela:

  • Sarma sa suvim mesom,
  • Podvarak, ili
  • Varivo sa kiselim kupusom, pasuljem, krompirom i suvim rebrima. Upravo vam za ovo jelo donosimo recept u nastavku.

Varivo sa kiselim kupusom, pasuljem i suvim rebrima

Sastojci ovog obroka kao da naglas viču „zdravlje i snaga na usta ulaze“ dok ga pripremate za svoje ukućane. Zato zapišite recept i skuvajte ga već sutra. Potrebno vreme za pripremu ovog jela je skoro dva sata. A kako se sprema ovo varivo?

Očišćeni i prethodno potopljeni pasulj kratko prokuvajte, ocedite, a onda ga ponovo stavite da se kuva. U drugu posudu stavite oprani kiseli kupus i rebra da se lagano krčkaju. Kada pasulj omekša, vreme je da ga pomešate sa kupusom i rebrima. Nemojte bacati vodu u kojoj se kuvao pasulj, već je dodajte u lonac sa kupusom.

Vreme je i da dodate so, biber, lovor list, ali i beli luk, kao i nekoliko parčića naseckane slanine. Na kraju, jelu dodajte krompir naseckan na kockice i kuvajte sve ovo, dok krompir i ostali sastojci ne omekšaju. Po želji krompir i pasulj možete izgnječiti, ukoliko želite da jelo bude gušće. A prilikom serviranja meso izvadite, nasecite i servirajte uz deo jela od povrća. Prijatno!