Da li ste znali da čokolada, osim što ima neodoljiv ukus, ima i povoljan uticaj na zdravlje? Za to je zaslužan njen glavni sastojak – kakao, čudesni prah koji nastaje od semena mahune kakaoa. Theobroma cacao, grčki naziv za drvo kakaoa (ili kod nas poznat kao kakaovac) u prevodu sa grčkog znači „hrana bogova“, što je potpuno opravdan naziv, s obzirom da je kakao prava rizica hranljivih i lekovitih materija.

Tamna čokolada koja ima visok udeo kakaoa ima veliku nutritivnu vrednost zbog čega se smatra „superhranom“– takva je i Swisslion Daria Gold tamna čokolada sa 70% kakaoa. Ona sadrži izuzetno visok sadržaj antioksidanata, više polifenola nego mnoge druge namirnice i teobromin za koga naučnici tvrde da ima čudesna lekovita svojstva. Pogledajte šta nutricionisti ističu kao njene glavne zdravstvene prednosti.

Poboljšava zdravlje srca

Da li ste znali da je čokolada izuzetno dobra namirnica za vaše srce? Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade smanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 57%.

Tamna čokolada sprečava arterosklerozu, stanje tokom koga dolazi do zadebljanja krvnih sudova, tako što sprečava nastanak plaka na zidovima arterija i povećava njihovu elastičnost. Zahvaljujući antioksidansima, tamna čokolada snižava loš holesterol, dok u isto vreme podiže onaj dobar, pa sprečava taloženje holesterola u arterijama i pojavu tromboze. Flavanoli u kakau i čokoladi poboljšavaju protok krvi u krvnim sudovima, što utiče na snižavanje i normalizaciju krvnog pritiska. Osobe koje svakodnevno konzumiraju tamnu čokoladu imaju 3 puta manji rizik od srčanog udara.

Štiti mozak i poboljšava pamćenje

Flavanoli iz kakaoa i čokoladeznačajno poboljšavaju prokrvljenost mozga i smanjuju rizik od moždanog udara za čak 39%. Kakao iz čokolade ima zaštitno dejstvo na mozak, smanjuje rizik od upala i neuroloških promena, poboljšava snabdevanje mozga kiseonikom i obnavlja funkciju nerava. On deluje preventivno na razvoj degenerativnih bolesti, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Flavanoli poboljšavaju umne sposobnosti, posebno funkciju hipokampusa koji je važan za učenje i memoriju. Teobromin ima stimulativni efekat na mozak – pojačava budnost, pažnju, koncentraciju i memoriju. Ako treba da učite, rešavate zadatke ili radite bilo kakav umni posao, nekoliko kockica čokolade mogu pomoći da vam „prorade vijuge“.

Smanjuje stres i popravlja raspoloženje

Sigurno vam je poznat osećaj kada pojedete parče čokolade i sva vaša nervoza odjednom nestane, a zameni je dobro raspoloženje. Ne, to niste umislili, već za to postoji naučno objašnjenje. Čokolada sadrži valerijansku kiselinu koja ima umirujuće dejstvo na nervni sistem i smanjuje nivo kortizola, hormona stresa.

Čokolada deluje kao prirodni antidepresiv i poboljšava raspoloženje. Kakao sadrži anandamid, neurotransmiter koji stvara osećaj zadovoljstva i sreće. On takođe sadrži i feniletilamin, neurotransmiter sa stimulativnim dejstvom, koji leči depresiju i izaziva opojnu emociju kao pri zaljubljivanju, zbog čeka ga još zovu i „molekulom ljubavi“. Teobromin utiče stimulativno na centralni nervni sistem i daje brzi podsticaj i energiju. Uz ova jedinjenja, čokolada stimuliše oslobađanje endorfina, serotonina i dopamina, neurotransmitera koji su poznati kao „hormoni sreće“.

Swisslion čokolade donose osmeh na lice

Sada kada znate da je vaša omiljena poslastica ujedno i zdrava, pružite sebi i svojim bližnjima terapiju čokoladom. Uživajte u slatkim zalogajima Swisslion čokolade i podelite Daria mlečnu čokoladu sa svojim ukućanima. Čokolada je uvek izvor sreće i uživanja, zato dragim osobama poklonite od srca Swisslion čokolade, oterajte im brige i stres i izamite im osmehe!