Vreme je za klopicu! Saznajte kada je vaša beba spremna za svoj prvi slani ručak i uvođenje ukusnih kašica od zdravih sastojaka. Uvođenje kašica je jedna od najuzbudljivijih i najmusavijih prekretnica u životu vaše bebe. To je prvi korak u čitav jedan novi svet koji se otvara, svet novih ukusa, mirisa i tekstura koje treba otkriti i istražiti.

Swisslion se pobrinuo da uz Juvitana kašice 4+ bebin prvi zalogaj predstavlja radost i za vašu bebu i za vas.

Kada je vreme za prve čvrste obroke?

Većina beba je spremna za uvođenje čvrste hrane kada udvostruče svoju porođajnu težinu, što je obično u uzrastu od oko 4 meseca. Osnovni preduslovi su da beba može stabilno da sedi i da drži glavu, da može da otvara usta, pokreće jezik i da proguta hranu umesto da je refleksno ispljune nazad. Tada i sama beba već pokazuje znake da je spremna – zainteresovana je za vašu hranu, pruža ručice i naginje se prema tanjiru.

Koje su najbolje prve namirnice za bebu?

Kod uvođenja čvrste hrane veoma je važna vrsta namirnica, kako bi bebin osetljiv stomačić naviknut samo na mleko, mogao da ih svari. Zbog toga namirnice treba uvoditi postepeno, prema uzrastima kroz koje beba prolazi. U praksi se najčešće prvo kreće sa uvođenjem povrća, a nakon toga voća. Razlog je taj što bebe radije prihvataju slatke ukuse, pa ako se krene sa voćem odbijaju povrće. Bez obzira šta je na jelovniku, tekstura prve bebine hrane treba da bude u obliku pirea, glatka i kašasta, tako da se jede kašičicom.

Povrće u ishrani beba

Povrće je važno za uravnoteženu ishranu i pravilan razvoj bebe, zbog čega treba da bude obavezna stavka u njenom jelovniku – preporučuje se jedan obrok dnevno, oko podneva. Vodite računa na redosled uvođenja povrća u ishranu beba – u početku namirnice uvodite jednu po jednu, a kasnije dodajte nove.

Uvek se počinje sa blagim skrobnim povrćem – šargarepa, krompir i bundeva, koje je najlakše za varenje, a istovremeno bogato hranjljivim sastojcima. Zato su za prve bebine zalogaje idealne Juvitana 4+ Kašica od mrkve i Kašica od muskatne tikve.

Nakon toga, počnite dodavati i vrste povrća bogate proteinima, kao što su mahunarke. Za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, vašoj bebi možete davati Juvitana 4+ kašice od više vrsta povrća, kao što su Kašica šargarepa, krompir i grašak i Kašica od mešanog povrća, koja sadrži šargarepu, boraniju i grašak.

Prvi zalogaji na kašičicu

U prvih nekoliko pokušaja, hrana obično završi na bebinom licu, ručicama i portikli. To nije razlog za brigu, jer u ovoj fazi, manje je važno koliko beba jede od toga da se navikne da jede novu vrstu hrane. Najvažnije je da se beba navikne na nove ukuse i teksture i da nauči kako da pomera hranu u ustima i kako da je guta. U početku krenite sa malim količinama hrane, 2 -3 kašičice, zatim svaki naredni dan količinu postepeno povećavajte za kašičicu, sve dok ne stignete do 150g.

Juvitana – dobre navike u ishrani počinju rano

Već od ovog prvog koraka, pružite vašoj bebi zdravu, kvalitetnu i raznovrsnu hranu bogatu hranljivim materijama, koja će joj od najranijeg uzrasta dati čvrstu osnovu za pravilan razvoj. Ova rana iskustva će pomoći vašem detetu da razvije ukus i stekne dobre navike u ishrani koje će zadržati tokom celog života. Za prve i za sve naredne bebine obroke tu su Juvitana ukusne kašice od zdravih sastojaka visokog kvaliteta, specijalno kreirane da zadovolje sve nutritivne potrebe vaše bebe u ovom uzrastu. Pogledajte kako možete svojoj bebi napraviti cheesecake sa prelivom Juvitana kašice i još više je obradovati novim ukusima.