Konzervirana hrana izvor je hranljivih materija kao što su proteini, vlakna, vitamini i minerali. Starijim generacijama konzerve su asocijacija na vanredne situacije i oskudicu, ipak mnogi od nas ne znaju da konzervirana hrana ispunjava preporučeni indeks nutritivnih vrednosti. Prema istraživanjima američkih naučnika – jela koja su konzervirana imaju jednaku hranljivu vrednost kao i smrznuta, ali u odnosu na smrznutu hranu ukus se ipak bolje očuva u konzervi. Jedna konzerva hrane može opstati na sobnoj temperaturi od godinu dana do čak nekoliko godina. Dugotrajnost je samo jedna od prednosti ovog načina čuvanja namirnica i zato vam otkrivamo još 3 razloga zašto su gotova konzervirana jela potrebna u svakoj kuhinji.

1. Jela zadržavaju dobar ukus i hranljive vrednosti

Konzervirana hrana minimalno je obrađena što čuva sve hranljive vrednosti, ali i prepoznatljiv ukus. Nakon što se meso ili povrće pripremi na odgovarajući način (kada se opere i usitni) ove namirnice se kuvaju, a konzerve u kojima se hrana nalazi hermetički se zatvaraju što omogućuje dugotrajnost namirnica. Kroz te postupke sprečava se kontaminacija hrane i na taj način se štitimo od zaraznih mikroorganizama koji izazivaju bolesti digestivnog trakta. Ne smemo zaboraviti da se za konzerviranje koriste namirnice najboljeg kvaliteta baš zbog očuvanja ispravnosti i dugotrajnosti jednog pakovanja.

2. Brzo i jednostavno pripremanje

Način života u sadašnjici razlikuje se od vremena kada su se ručkovi kuvali svakog dana. Radni dan traje duže, nemamo dovoljno vremena da se posvetimo sebi, porodici i prijateljima, zato se trudimo da svaki trenutak iskoristimo najbolje što možemo. Uštedeti na vremenu možemo u kuhinji, spremajući obroke čija obrada ne zahteva mnogo truda. Kada se zaželimo domaće kuvane hrane tu su konzervirana gotova jela. Umesto da trošimo sate na tradicionalne specijalitete kojima treba skoro čitav dan da se skuvaju jednostavno možemo odabrati gotovo jelo u konzervi ugrejati ga u mikrotalasnoj pećnici ili ključaloj vodi i za samo par minuta cela kuhinja će mirisati na domaću hranu koju su nam pripremale naše bake i mame. Čak i u situacijama kada imate iznenadne goste možete poslužiti kao prilog ili glavni obrok neka od jela iz konzerve kao što su:

  • pasulj,
  • grašak,
  • goveđi ili svinjski gulaš,
  • ćufte u paradajz sosu,
  • paprikaš,
  • makarone sa bolonjez sosom.

Na kampovanje ili na izlet možete poneti i nešto od jela u konzervama, jer nisu potrebni posebni uslovi za pripremu.

3. Ušteda u novcu, ali ne na račun kvaliteta

Ljudima koji vode brigu o porodičnom budžetu prioritet jeste ušteda. Priprema jela iz konzerve košta manje, jer osim vremena štedite i struju. Tako je ovakava vrsta hrane odlična za sve one koji žele i kvalitet i dobar ukus po povoljnoj ceni. Studenti i mladi  koji tek kreću da žive samostalno često biraju konzerviranu hranu, jer je ona odgovarajuća za njihov budžet. Ušteda na račun kvaliteta nije nešto što se može povezati sa konzerviranom hranom, jer kao što smo ranije spomenuli svi ukusi i hranljivost ostaju očuvani ispod poklopca za onaj magični trenutak kada odlučite da ih upotrebite u svojoj kuhinji.

Swisslion-Takovo najbolja ponuda gotovih jela

Više ne morate satima da pripremate hranu jer smo za vas sa posebnom pažnjom pripremili bogatu ponudu domaćih gotovih jela savršenog ukusa. Osim u konzervi, tu su i gotova jela u polipropilenskoj ambalaži koja je predviđena za zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici. Probajte i uverite se zašto su Takovo gotova jela najukusniji i najpraktičniji izbor za vas. Za početak vam predlažemo da isprobate grašak s faširanom šniclom, a za one koji poste pravi izbor je posni pasulj.