Mnogi narodi, kao deo tradicije, imaju jelo ili piće po kom su prepoznatljivi. Česi imaju pivo, Rusi votku, a Francuzi vino.

Rakija je neodvojivi deo srpske tradicije. Uz rakiju okušamo trenutke u kojima se slavi, a ponekad i tuguje. Većina porodica u Srbiji u svom domu uvek ima malo dobre rakije da posluži putnika namernika, a uz to i specifičan servis u kom se piće poslužuje i koji se u različitim delovima Srbije drugačije naziva. Satljik je flaša u kojoj se servira rakija, a fićok, čokanj ili unučić je manja staklena flašica iz koje se rakija ispija prema tradiciji.

Postoje saznanja da je rakija na podneblje Balkana stigla u 14. ili 15. veku tokom osmanskih pohoda i da vodi poreklo od arapskog pića nastalog destilacijom fermentisanog soka palmi.

Kao deo, ne samo verskih obreda, već i kulturne baštine rakiju poslužujemo i kada nam dolaze gosti iz inostranstva jer je to proizvod kojim se ponosimo, po kom smo prepoznatljivi i za koji znamo da će nam uvek osvetlati obraz svojim kvalitetom i neobičnošću. Ukoliko naši gosti nisu probali rakiju, to je kao da nisu ni bili u Srbiji. Nakon što su probali rakiju strance obavezno učimo nadimcima koji idu uz rakiju, a najčešći su: mučenica, gromovača, ljuta…

Dobijena fermentacijom i destilizacijom voća, rakija može sadržati 40 i više procenata alkohola. Spada u žestoka pića i svojom jačinom i delikatnošću aroma često iznenadi ljude koji ne potiču sa ovih prostora. Najpoznatije vrste rakija su: šljivovica, lozovača, kruškovača (Viljamovka), dunjevača, kajsijevača i jabukovača. U ovom tekstu prikazujemo 3 vrste srpskih rakija koje stranci obožavaju.

1. Šljivovica – kraljica rakija

Od godišnjeg roda šljive u Srbiji, koji iznosi preko 400.000 tona, više od 70% se iskoristi za proizvodnju najpoznatije vrste rakije koju zbog prijatnosti i sklada ukusa i aroma s razlogom zovu„kraljica srpskih rakija”. Šljivovica se proizvodi od najboljih sorti šljive kao što su Stenli i autohtone sorte poput Čačanske lepotice, Požegače i Čačanske rane. Nakon što odleži u hrastovim bačvama dobija zlatno žutu boju. Dobra receptura i kvalitetni plodovi, kao i podneblje i zemljište na kom se nalaze stabla šljive značajno utiču na ukus šljivovice. Zbog svoje jačine i specifičnog ukusa šljivovica se nalazi na vrhu liste rakija koje se najviše dopadaju strancima.

2.Viljamovka – rakija koju stranci obožavaju

Višestrukom destilacijom komine kruške stare engleske sorte Williams dobija se jedna od najkvalitetnijih voćnih rakija. Sorta Williams važi za jednu od najsočnijih i najslađih i daje pun voćni ukus i pitkost ovoj vrsti kruškovače. Poznato je da se turistima, uglavnom dopadaju voćne rakije, zato je Viljamovka pravi izbor ukoliko želite da nekom ponudite autentičan ukus rakije.

3.Kajsija – damsko piće

Vrhunska voćna rakija najfinije arome koja se dobija od zrelih kajsija osvaja sva čula.

Kajsijevaču prepoznaju po slatkastim notama voća. Kvalitet zavisi pre svega od odabira sorte, najbolje sorte kajsije za spravljanje rakije su: Roksana i Novosadska rodna… Kompanija Swisslion – Takovo u svojoj ponudi ima kajsiju visokog kvaliteta. Ova vrsta rakije važi i za jednu vrstu „damskog pića” baš zbog blagosti i slatkih nota koje poseduje, zato ukoliko vam dolaze drugarice iz inostranstva ponudite im baš ovu rakiju.

Osim pobrojanih vrsta rakije strancima se takođe, izuzetno dopadaju rakije poput dunjevače, lozovače, višnjevače, ali i posebna vrsta – medovača. U svakom slučaju, koju god voćnu rakiju odlučite da poslužite prijateljima ili poslovnim saradnicima koji nisu odavde nećete pogrešiti u izboru, svaka ima posebnu aromu koju daje voće od kog je spravljena.

Proslavite važne trenutke uz Swisslion

Izaberite svoja omiljena pićaiz bogate Swisslion ponude tradicionalnih alkoholnih pića i proslavite najlepše trenutke sa dragim ljudima. Priredite sebi i svojim gostima nezaboravne momente uz ukusne zalogaje. Uživajte!